Latgalē atrasta reta un aizsargājama sēne

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: A.Namatēvs, miko.ldm.gov.lv

Latgalē šopavasar atrasta reta un aizsargājama sēne, kas līdz šim bija manīta tikai Austrumkurzemē un Ziemeļvidzemē, informē «Latvijas Valsts meži» (LVM).

Toverīšu sarkosomu Rēzeknes novada Lendžu pagastā netālu no Kozlovas meža masīvā uz kvartālstigas zem eglēm, kur tā auga kopā ar meža zaķskābenēm, mellenēm un zilajām vizbulītēm, pamanījis LVM darbinieks Edgars Zapāns. Sēne nav ēdama.

Foto: A.Namatēvs, miko.ldm.gov.lv

Toverīšu sarkosoma ir Latvijā un Eiropā reta un aizsargājama suga, kas Latvijā savulaik tika uzskatīta par izzudušu, taču pēdējos gados atrasta četrās vietās - 2005.gada pavasarī toverīšu sarkosoma atrasta Valkas rajona Vijciema pagastā netālu no Kankarīšu ieža, pēdējos gados šī sēne divreiz konstatēta arī Tukuma apkārtnes Putniņu mežā, 2012.gadā tā atrasta Apes novada Trapenes pagastā, bet 2014.gadā – Apes novada Gaujienas pagastā. Šī ir piektā sēnes atradne Latvijā un pirmā Latgalē.

Par reto atradumu paziņots Latvijas Dabas muzejam, un sēne iereģistrēta arī «Latvijas valsts mežu» datu bāzē. Lai reto sugu saglabātu un nodrošinātu sēnei nepieciešamo dabisko mikroklimatu, tika izveidota laukumveida aizsargājamā sugas atradne, kurā netiks veikta turpmāka mežizstrāde.

Latvijā īpaši pētījumi par šo sēņu sugu vēl nav veikti, taču somu zinātnieki vēstī, ka toverīšu sarkosomai tīk siltas ziemas. Iespējams tieši tāpēc šopavasar Latgales mežā ir izaudzis šis retums, norāda LVM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu