Eksotiski augi, kurus vari izaudzēt savā dārzā. TOP 5

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pavasara stādīšanas darbi jau rit pilnā sparā, tāpēc pienācis laiks padomāt, kādi augi šosezon rotās tavu dārzu. Varbūt esi izlēmis savā dārzā ieviest jaunus akcentus, iestādot tajā krāšņus, neparastus un eksotiskus iemītniekus? Lūk, neparastu, Latvijā nopērkamu augu TOP 5, ar kuriem patiešām varēsi lepoties un priecēt acis!

 
Foto: Publicitātes

1. Liellapu pīpjukoks

Liellapu pīpjukoks (Aristolochia macrophylla) ir izturīgs, neticami spēcīgi augošs vīteņaugs, kas cēlies no ASV dienvidaustrumiem un Latvijā nopērkams kompānijā Bakker. Krāšņais augs ar īpatnējiem eksotiska izskata ziediem zied no vēla pavasara līdz pat rudenim. Tā gaiši zaļās sirds veida lapas lieliski rotās mūri, pergolu vai režģi. Ja šo ātraudzīgo vīteņaugu iestādīsi siltā vietā, tas briedinās 10–12 cm garus augļus – nokarenas pogaļas, kas atgādina gurķus. Augs labi pielāgojas augšanas apstākļiem un vietai, kur tas iestādīts.

Foto: Publicitātes
 
Foto: Publicitātes

2. Sarkanās kaķastes

Sarkanās kaķastes (Acalypha hispida ̒Madame Pompadour) ir īpatnējs nokarenais augs ar izteiksmīgiem, gareniem ziediem, kas var būt līdz 10–12 cm gari. Nedaudz atgādina kaķu astes. Pēc vasaras var audzēt kā telpaugu. Augiem patīk saulaina vieta un pusēna.

Foto: Publicitātes
 
Foto: Publicitātes

3. TomTato®

Selekcijas rezultātā ir izdevies iegūt kaut ko ļoti neparastu – augu, kas ražo gan ķiršu tomātus, gan kartupeļus! TomTato® ir vienkārši audzējams augs, no kura var novākt gan saldus ķiršu tomātus, gan brīnišķīgus kartupeļus. Ķiršu tomātus var pievienot salātiem un siltajiem ēdieniem. Kartupeļus var vārīt, cept, no tiem pagatavot čipsus. No optimālos augšanas apstākļos audzēta auga var novākt līdz diviem kilogramiem kartupeļu un 500 ķiršu tomātu. TomTato® ir piemērots audzēšanai dārza augsnē, bet to var stādīt arī puķu podā uz terases vai uz balkona. Vislabāko ražu iegūsi, ja TomTato® audzēsi siltumnīcā vai ziemas dārzā, jo tomāti mīl siltumu.

Foto: Publicitātes
 
Foto: Publicitātes

4. Ģimenes ābele

Patiesi unikāli! Pēc Bakker pasūtījuma trīs populāras ābolu šķirnes ir uzpotētas uz viena stumbra. No šīs ābeles varēs noplūkt sarkanus ̒Jonagored’, dzeltenīgi zaļus ̔Golden Delicious’ un sarkanīgi dzeltenus ̔Elstar’ ābolus! Katrai šķirnei ir atšķirīga garša. Ābele labi augs auglīgā dārza augsnē. Liesu dārza augsni vari uzlabot, piejaucot tai kompostu un universālo mēslojumu. Izvēlies augļu kokam augšanas vietu pilnā saules apgaismojumā.

Foto: Publicitātes
 
Foto: Publicitātes

5. Ģimenes augļu koks

Divi dažādi augļu koki uzpotēti uz viena stumbra – aprikoze ̔Gold Riche’ + plūme ̔Opal’ (Prunus armeniaca + Prunus domestica). Vienā pusē aug aprikozes, bet otrā plūmes. Abām šķirnēm ir teicama garša, nogatavojas septembrī un oktobrī. Ražot sāk divus gadus pēc iestādīšanas. Aprikoze nav salcietīga, ieteicams audzēt ziemas dārzā. Ģimenes augļu koks labi augs arī puķu podā. Tas aizņem maz vietas un bagātīgi ražo. Novieto to saulainā vietā. Audzējot šo augļu koku puķu podā, tu vari veidot nelielu augļu dārzu arī uz balkona vai terases! Novieto vairākus kociņus vienkopus – tev būs savs augļu dārzs un gardi augļi!

Īpatnēju augu stādus var pasūtīt un iegādāties kompānijas Bakker internetveikalā.

Foto: Publicitātes
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu