Mīts vai patiesība: vai gaļa ar kartupeļiem un miltu mērci ir kaitīga?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/brendaannerl

TVNET turpina rakstu sēriju «Mīts vai patiesība» rubrikā «Veselīgākais no neveselīgā». Šoreiz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts, dietologs un uztura speciālists Atis Tupiņš skaidro, vai ēst gaļu kopā ar kartupeļiem un miltu mērci ir labi vai slikti.

«Šāda kombinācija ir veselīga, protams, ja kartupeļi nav sačurkstināti, nav cepti taukos un piededzināti,» stāsta dietologs.

Viņš uzskata: ja kartupeļi ir vārīti un gaļa nav apdegusi, tas ir pilnībā veselīgi. Ja gaļu vēlas cept cepeškrāsnī, Tupiņš iesaka gaļu ietīt folijā, lai tā ceptos savā sulā, kas arī ir veselīgi.

«Tiem, kas domā, ka ogļhidrātus nedrīkst ēst kopā ar olbaltumvielām, vēlos jautāt, kā tad ir ar slavenajiem suši?» aizrāda ārsts.

Viņš piemin, ka Japānas iedzīvotāji ir ilgdzīvotāji un austrumnieki vien pasmaidīšot, ja kāds teiks, ka rīsus nedrīkst ēst kopā ar kādu jēlu laša vai tunča gabalu.

«Ja produkti ir labi pagatavoti, tie būs veselīgi cilvēka uzturam jebkādās kombinācijās,» uzsver dietologs.

Turklāt latviešu iecienītajai kombinācijai kartupeļiem ar gaļu pārliet vienkāršu mērci, kas gatavota no piena, miltiem un ūdens, arī nav ne vainas. Ārsts šādu mērci sauc pat par bērnudārza mērci. Tā palīdzot vieglāk sagremot kartupeļus.

Secinām: uzskats, ka kartupeļus ēst kopā ar gaļu un miltu mērci ir kaitīgi, ir aplams. Šāda veida kombinācija nav kaitīga cilvēka veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu