Palutini sevi ar vitamīnu devu! Īss ceļvedis dīgstu diedzēšanā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Diedzēti graudi un pupiņas ir lielisks produkts organisma stiprināšanai pēc garās ziemas. Diedzēt graudus ir viegli, un tam nav nepieciešams īpašs aprīkojums, vien atliek iegādāties sēklas, graudus vai pupiņas.

Dīgsti un diedzējumi satur vitamīnus, minerālvielas, olbaltumvielas, antioksidantus, bioloģiski aktīvās vielas, aminoskābes. Izdiedzēti graudi un sēklas ir izcils vitamīnu un hlorofila avots. Sēklas, graudi un pākšaugi satur enzīmu inhibitorus un nepieciešamās uzturvielas. Papildus labajām vielām sausās sēklās vai graudos ir atrodama arī fritīnskābe, kas graudus padara sausus un nesagremojamus.

Lielākā daļa sēklu jau pēc septiņu stundu mērcēšanas ir atbrīvojusies no šīs fritīnskābes.

Savukārt toksīni, kas atrodas pākšaugos, asnam dīgstot, pazūd pavisam. Ciete, kas atrodama cietos graudos, sadalās vienkāršos cukuros un olbaltumvielas mazākās, vieglāk pārstrādājamās molekulās.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Asnam augot, A vitamīnu daudzums dubultojas, dažādu B vitamīnu un C vitamīna daudzums būs pat 5-10 reizes lielāks.

Kādas sēklas izmantot?

Diedzēšanai un zaļo dīgstu audzēšanai izmanto visdažādākās ēdamās sēklas - redīsu, sinepju, kressalātu, rukolas, saulespuķu, sarkano biešu, sarkano un zaļo kāpostu, sīpolu un puravu, lucernas (alfalafa), āboliņa, brokoļu, cigoriņu, kvinojas, u.c., no graudiem diedzējami būs kvieši, mieži, rudzi, auzas, griķi, bet no pākšaugiem Ķīnas (mung) pupas, zirņi un lēcas.

Sēklu diedzēšanai var izmantot speciālu, veikalos nopērkamu šim nolūkam domātu aprīkojumu. Ja tāda nav, var izlīdzēties ar to, kas pieejams mājās.

Foto: PantherMedia/ScanPix

1. Sēklas var diedzēt uz bieza papīra dvieļa vai marles. Sēklas iemērc pa nakti ūdenī, no rīta uz šķīvja izklāj mitru papīra dvieli vai samitrinātu marli, to vienmērīgi pārkaisa ar sēklām un visu pārklāj ar vēl vienu mitra dvieļa kārtu. Atcerieties, ka papīra dvielis jāmitrina regulāri, aptuveni vienu reizi dienā. Dīgsti parādīsies pēc dažām dienām.

2. Otrs variants ir sēklas diedzēt burkā. Pa nakti sēklas izmērcē, tad ūdeni nolej, sēklas noskalo, burku pārklāj ar mitru, vairākās kārtās salocītu marli. Reizi dienā sēklas jānoskalo ar ūdeni un, kad ūdens notecējis, burkai atkal jāuzklāj marle. Jāatceras, ka sēkliņu skalošanas reizes nedrīkst izlaist, lai diedzējamās sēklas neiekalstu.

Dīgsti izdīgst un paaugas apmēram trīs dienu laikā, tad tos uzglabā vēsumā,

apmēram piecu grādu temperatūrā, lai asnu augšana apstātos. Diedzētus graudus jāizmanto apmēram trīs līdz četru dienu laikā.

Diedzējumus var izmantot dzērienu, svaigu salātu gatavošanai, ar tiem pārkaisa sviestmaizes un siltos ēdienus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu