25.aprīlī visi aicināti talkot un nebūt vienaldzīgiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vakar, 26. martā, klātesot Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, atklāta Lielās Talkas vietu reģistrācija. Vienaldzība ir kaitīgāka par mēslošanu, tāpēc Lielā Talka un L.Straujuma aicina iesaistīties nevis gaidīt «laimes lāčus».

Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts līdzdarboties talkošanas vietu reģistrācijā, atzīmējot mājas lapā www.talkas.lv vietu, kuru plānots sakopt Lielās Talkas dienā 25.aprīlī. Lielās Talkas moto šogad ir Raiņa vārdi «Pastāvēs, kas pārvērtīsies!», tāpēc šogad talkot tiek aicināti arī tie, kas citus gadus ir bijuši vienaldzīgi pret Lielās Talkas aktivitātēm.

Ministru prezidente šodien klātienē izteica pateicību visiem koordinatoriem, kuri organizēs talkas reģionos. «Es ticu, ka 2018.gadā mēs būsim zaļākā, sakoptākā valsts un ceļā uz laimīgāko zemi pasaulē,» savu pārliecību pauda Laimdota Straujuma. Viņa tāpat ikvienam Latvijas iedzīvotājam atgādināja, ka nevar gaidīt un paļauties uz to, ka kāds cits izdarīs nepieciešamo darbu. «Nenāks mums kā Sūnu ciemā Laimes lāči. Katrs pats, visi kopā – tā mēs varam iet uz priekšu!». Ministru prezidente šodien arī bija tā, kas saņēma Monako prinča piešķirto balvu Latvijai par Lielās Talkas panākumiem, veidojot Latviju kā «zaļu» valsti. Lai arī balva atradīsies Ministru kabinetā, tā ir balva ikvienam Latvijas cilvēkam, norādīja Laimdota Straujuma.

Foto: Publicitātes

«Mēneša ietvaros visi Latvijas iedzīvotāji ir atzīmējuši piesārņotākās vietas Latvijā, no šodienas sākam talkas vietu reģistrāciju, lai talkas dienā šīs vietas sakoptu. Diemžēl ir cilvēki, kuri ar vislielāko necieņu izturas pret savu valsti un tās dabu un arī līdzcilvēkiem un kuriem acīmredzami ir viss vienalga, jo viņi piemēslo mūsu skaisto zemi. Tāpēc šogad talkas uzdevums ir ar Raiņa saukli «Pastāvēs, kas pārvērtīsies» uzrunāt vienaldzīgos. Vienaldzība iznīcina, un tā var būt pat kaitīgāka par mēslošanu!» uzsver kustības «Lielā Talka» vadītāja Vita Jaunzeme. «Pat ja cilvēks ir kategoriski pret citu atstāto atkritumu vākšanu vai viņam riebjas stādīt kokus, un pat ja ienīst Lielo Talku, bet tomēr grib dzīvot zaļā un tīrā Latvijā, tad vismaz var ienākt www.talkas.lv un nobalsot Zaļajā referendumā. Tā tiks dots mandāts tautas aktīvākajai daļai veidot Latviju par zaļu, veselīgu un ekoloģisku valsti.»

Foto: Publicitātes

«Mēs pasaulē esam pāris miljonu bioloģiskās daudzveidības sugu, un cilvēks ir tikai viena no tām. Cilvēks pats uzskata, ka ir visgudrākais un intelektuālākais, taču ir vienīgā no sugām, kas rada «mēslus» – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē,» savās pārdomās dalījās Lielās Talkas atbalstītāja Rīgas Brīvostas Attīstības departamenta vadītājs Viesturs Silenieks. Viņš norādīja, ka Lielā Talka ir vienīgā aktivitāte Latvijā, kas rada kopēju apziņu par nepieciešamību savu apkārtni sakopt. «Es ceru, ka šis motīvs «Pastāvēs, kas pārvērtīsies» aizies tādā revolūcijā, ka mēs mirdzošām acīm iesim strādāt par savu Latviju, par savu zemi,» tā V. Silenieks.

Savukārt Lielās Talkas Pagalmu kustības ģenerālsponsora – AAS Gjensidige Baltic – mārketinga daļas vadītāja Jana Norvele aicināja visus Latvijas uzņēmumus rosināt savus darbiniekus kopā ar ģimenēm piedalīties jebkādās Lielās Talkas aktivitātēs. Viņa arī atklāja, ka apņemšanos talkot un aktīvi līdzdarboties Lielās Talkas pasākumos paudušas jau 160 Gjensidige darbinieku ģimenes visā Latvijā.

«Mēs redzam, ka Lielās Talkas pasākumi nes savus augļus – vācamo atkritumu paliek mazāk,» atzina Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Armands Nikolajevs.

Lielā Talka šogad sadarbosies arī ar Latvijas Ārstu biedrību – gan sabiedrības izglītošanā, gan veselības aizsardzības pasākumos ar mērķi aktualizēt ikviena iedzīvotāja veselības uzlabošanu, veicinot saudzīgas attieksmes pret dabu ieaudzināšanu un izpratni par dabas piesārņojuma ietekmi uz cilvēka veselību.

Tāpat šogad visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti vienoties atbalstā iniciatīvai «Zaļais referendums», kas šogad iezīmē jaunu pavērsienu «Lielās Talkas» attīstībā. Tā ietvaros ikviens, ieejot mājas lapas www.talkas.lv sadaļā «Zaļais referendums», var apliecināt savu gribu Latviju veidot kā zaļu, veselīgu un ekoloģisku valsti.

Sakopsim Latviju un pasauli kopā!

Lielo Talku 2015 atbalsta lieldraugi Rīgas brīvostas pārvalde un «Latvijas Valsts meži», kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Vides aizsardzības fonds, «Latvijas Dzelzceļš», AAS «Gjensidige Baltic», RIMI, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija un «DHL». Lielās Talkas informatīvie atbalstītāji šogad ir Latvijas radio 2, Tvnet.lv, Rīga TV 24, TV3, Pirmais Baltijas kanāls, 1188, Radio Skonto un nacionālā ziņu aģentūra LETA. Tāpat par atbalstu paldies sakām viesnīcai «Bellevue» un tulkošanas birojam «Linearis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu