60% Latvijas iedzīvotāju par maz ēd dārzeņus un augļus!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

60% respondentu katru dienu apēd mazāk par 400 g augļu un dārzeņu, kas ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veselīga uztura iniciatīvas «5 a day jeb 5 dienā» noteiktā dienas norma. Tā paredz, ka cilvēkam dienā būtu jāuzņem vismaz 5 porcijas jeb 400 g augļu un dārzeņu, bet vienu porciju būtu ieteicams aizstāt ar sulas glāzi, kas pēc sava sastāva ir auglis vai dārzenis.

Saskaņā ar aptauju* visvairāk augļus un dārzeņus ēd gados jauni cilvēki līdz 30 gadu vecumam. Savukārt viskūtrāk - vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem. Interesanti, ka

mazāk tos dienā apēd tieši lauku un reģionālo pilsētu iedzīvotāji.

Apzinīgāki ir Rīgas un Rīgas apkārtnes iedzīvotāji.

Foto: PantherMedia/ScanPix

23% aptaujāto augļu un dārzeņu patēriņš svārstās no 400 līdz 700 g dienā. Tikai 8% iedzīvotāju augļus un dārzeņus dienā apēd vairāk nekā 700 gramu, kas pēc uzturu speciālistu jaunākajām vadlīnijām ir vēlamā dienas norma. Augļus un dārzeņus vispār uzturā nelieto 1% aptaujāto, bet savu ikdienas patēriņu nezina 8% aptaujāto.

Biedrības «5 dienā» pārstāvis Andis Brēmanis atgādina, ka augļi un dārzeņi pēc Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas ir noteikti kā galvenā produktu grupa mūsu uzturā. Augļos un dārzeņos, kā arī to sulās ir dažādas minerālvielas un citas aktīvās vielas, kas ir nepieciešamas mūsu organismam un veselībai.

Tiem ir ļoti labas spējas neitralizēt mūsu organismam kaitīgos brīvos radikāļus,

kā arī tiem piemīt antioksidējošas īpašības. Tāpēc to lietošana uzturā ir ļoti svarīga.

* Biedrības «5 dienā» un GFK veiktā aptauja tika veikta nesen sāktā projekta SULASSPĒKS ietvaros, un tajā piedalījās 1010 Latvijas iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu