Mazi un lieli, mīksti un cieti – degustējam konservētus zaļos zirnīšus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristīne Dzalbe

Tikko no pāksts izlobīti zirņi, protams, ir nepārspējami gardi un veselīgi, bet to sezona ir īsa, tādēļ nākas meklēt alternatīvus risinājumus. Daudzās receptēs var izlīdzēties ar saldētiem zirnīšiem, bet ir ēdieni, kuros iederas tieši konservētie zirņi, piemēram, rasols. Taču to piedāvājums ir ļoti plašs, tāpēc degustācijā mēģinājām noskaidrot, kuri ir labākie.

Zirņi ir vieni no pirmajiem cilvēku kultivētajiem pākšaugiem. Tie labi auga reģionos ar vēsāku klimatu, turklāt kaltētus zirņus varēja ilgi uzglabāt, veidojot krājumus, kas tos padarīja vēl vērtīgākus. 18. gadsimtā zirņus sāka izmantot svaigā veidā, tāpēc pieprasījums pēc kaltētiem zirņiem ievērojami samazinājās (protams, jāpiemin arī fakts, ka tolaik Eiropa jau bija iepazinusi kartupeļus). Vēlāk tika atklātas metodes, kā zirņus konservēt un sasaldēt, un šādi ražoti zirņi ir īpaši iecienīti mūsdienās straujā dzīves ritma dēļ. Ja laika gatavošanai nav daudz, bet ēst gribas, kuram gan ir vēlme stundām mērcēt zirņus, ja pietiek ar bundžas atvēršanu, lai papildinātu salātus ar konservētiem zirnīšiem, vai saldētu zirnīšu pievienošanu zupai, lai jau pavisam drīz būtu gatava garda maltīte.

Kā jau to gaidījām, konservētu zaļo zirnīšu piedāvājums veikalu plauktos bija patiešām liels. Protams, neņēmām visus pēc kārtas, bet degustētājiem bija iespēja nobaudīt 16 dažādus paraugus, kas ražoti Ungārijā, Polijā, Francijā, Itālijā un citās Eiropas valstīs, turklāt daži no tiem bija arī bioloģiskas izcelsmes. Rezultāti ļāva secināt, ka konservēti zaļie zirnīši ir labi pazīstams produkts, kas degustētāju virtuvēs tiek izmantots gana bieži. Daudzi savās vērtējumu lapās bija pierakstījuši konkrētus nosaukumus, kura ražotāja produkts tas, viņuprāt, ir, un jāatzīst, ka liela daļa bija norādīti pareizi.

http://www.cetrassezonas.lv/

Konservētu zaļo zirnīšu pirmais trijnieks:

VietaNosaukumsValstsSastāvsRažotājsIzplatītājs / pieejamsCena / tīrsvarsBallesParauga Nr.
1.«Gemo Food» konservēti zaļie zirnīšiUngārijaZaļie zirnīši, ūdens, sāls, cukurs.Ražots Ungārijā pēc SIA «Gemoss» pasūtījumaSIA «Gemoss» pieejami «Rimi», «Gemoss» bāzē.€ 1,32 / 440 g7,583
2.«Extra Line» konservēti zaļie zirnīšiZaļie zirnīši, dzeramais ūdens, cukurs, vārāmais sāls.Ražots pēc «Maxima LT UAB» pasūtījumaSIA «Maxima Latvija», pieejami «Maxima» veikalos€ 0,78 / 450 g7,5412
3.«Favorit» konservēti zaļie zirnīšiUngārijaZaļie zirnīši, dzeramais ūdens, cukurs, vārāmais sāls.Ražots pēc «Maxima LT UAB» pasūtījumaSIA «Maxima Latvija», pieejami «Maxima» veikalos€ 0,85 / 450 g7,2911

1. VIETA. «Gemo Food» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – iedzelteni zaļgana, zaļa.
Aromāts – labs, patīkams.
Garša – pasalda, patīkama, saldena, nav pārāk sāļa, sausnēja, jauka, maiga, gandrīz tipiska zaļo zirnīšu garša, pazaļa, sabalansēts marinējums.
Pēcgarša – viegla, patīkama, dīvaina.
Tekstūra – ļoti laba, mīksta, bet izturīga, stingri, bet ne cieti, saturīgi, lieli, tumīgi, miltaini.
Kopējais iespaids – labs izmērs, stilīgi, dikti feini, pārāk lieli un miltaini, bet rasolam būtu labi, kārtīgi zirņi, patīk, labs izmērs un tekstūra, derētu salātiem un sautējumiem, normāls izmērs, garšo, palieli, ir ko ēst.

2. VIETA. «Extra Line» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – zaļgana, visspilgtākā.
Aromāts – nav īpaši izteikts.
Garša – tipiska, light garša, patīkama, svaiga, salda, laba.
Pēcgarša – tipiska, par saldu.
Tekstūra – nejūk ārā, maiga, nav par cietu vai miltainu, ļoti mīksti, ūdeņaini, normāls izmērs, labs izmērs.
Kopējais iespaids – labi, pēc garšas viegli, neuzkrītoši, tieši tādi, kā man patīk, pazīstami, bet pārāk saldi, šos vairs nelietoju, līdzīgi iepriekšējam paraugam (Nr. 11), pirktu, jo laba garša un tekstūra, patīkama konservējuma garša, tradicionāli zaļie zirnīši, rasolā lietojami.

3. VIETA. «Favorit» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – neitrāla, zaļa.
Aromāts – nekāds, ar pluszīmi.
Garša – mazliet pliekana, tipiska, noturīga, patīkama, neitrāla, laba, mazliet pārauguši, patīk, jo nav šķebinoši saldi, gardi.
Pēcgarša – ūdeņaina, paliekoša, pārāk miltaina, neuzbāzīga, bet patīkama.
Tekstūra – nedaudz par cietu, līdzena, stingra, kraukšķīga, saturīgi, lieli, miltaini, vidēja izmēra zirņi, ar pluszīmi.
Kopējais iespaids – labs, stingri, ļoti labi pēc izmēra, šos pirktu, labs lielums un garša, pirktu salātiem, ideāli rasolam, garšo labi.

Pārējie paraugi secībā, kādā tie tika degustēti:

NosaukumsValstsSastāvsRažotājsIzplatītājs / pieejamsCena / tīrsvarsParauga Nr.
«BioTropic» BIO konservēti zaļie zirnīšiVācijaZirņi, ūdens, jūras sāls.«BioTropic GmbH»SIA «Dabas dobe», pieejami «Dabas dobe»€ 2,25 / 215 g1
«Eldorado» zaļie zirnīšiHolandeZaļie zirnīši, ūdens, cukurs, sāls 0,8%.SIA «Stockmann», pieejami u/v «Stockmann»€ 0,85 / 280 g2
«Carrefour» konservēti zaļie zirnīšiFrancijaMazi zaļie zirnīši, ūdens, cukurs, sāls, dabīgs aromatizētājs.SIA «RSkorpions», pieejami «SKY» un «Orange Cash & Carry» veikalos€ 2,39 / 445 g4
«Rimi» konservēti zaļie zirnīšiUngārijaZaļie zirnīši, ūdens, cukurs, sāls.Ražots Ungārijā pēc īpaša «Rimi» pasūtījumaSIA «Rimi Latvia», pieejami «Rimi» veikalos€ 0,84 / 280 g5
«Il Nutrimento» BIO konservēti zaļie zirnīšiItālijaBioloģiski audzēti zirņi, ūdens, jūras sāls.«Il Nutrimento»SIA «iGreen», pieejami eko veikalos «Lavanda»€ 2,80 / 270 g6
«Oma» konservēti zaļie zirnīšiUngārijaZaļie zirnīši, ūdens, cukurs, sāls.SIA «OMA FOOD», pieejami «Rimi», «Top!», «Aibe» u.c. veikalos€ 1, 15 / 440 g7
«La Palma» konservēti dehidratēti zirnīšiItālijaZirnīši, ūdens, sāls.«Franzese S.p.A.»SIA «Maxima Latvija», pieejami «Maxima» veikalos€ 0,48 / 240 g8
«Jamar» konservēti zaļie zirnīšiPolijaZaļie zirnīši, ūdens, sāls.«Jamar»SIA «Maxima Latvija», pieejami «Maxima» veikalos€ 0,64 / 240 g9
«BioGreno» īpaši smalki bioloģiskie zaļie zirnīšiVācijaBioloģiski audzēti zirņi, ūdens, cukurs, jūras sāls.Ražots pēc «Bartels-Langness» pasūtījumaSIA «Maxima Latvija», pieejami «Maxima» veikalos€ 2,59 / 230 g10
«D’aucy» zaļie zirnīšiESZirnīši, ūdens, sāls, cukurs.SIA «Baltā Bura», pieejami «Maxima» veikalos€ 1,07 / 265 g13
«Globus» zaļie zirnīšiUngārijaZaļie zirnīši, ūdens, sāls.«CGC Hungary Ltd.»SIA «Baltā Bura», pieejami «Rimi», «Mego», «Elvi» u.c. veikalos€ 0,89‒0,99 / 265 g14
«Bonduelle» zaļie zirnīšiUngārijaZaļie zirnīši, ūdens, cukurs, sāls.«Bonduelle Central Europe Kft.»SIA «Sanitex», pieejami visos lielākajos pārtikas preču veikalos€ 1,05‒1,15 / 265 g15
«Kronis» konservēti zaļie zirnīšiPolijaZaļie zirnīši, ūdens, sāls.Ražoti Polijā pēc SIA «Kronis» pasūtījumaSIA «Kronis», pieejami «Rimi», «Maxima» veikalos€ 0,98‒1,09 / 280 g16

Nr. 1. «BioTropic» BIO konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – haki zaļgana, dzeltenzaļa.
Aromāts – pablāvs, jūtamas zemes notis, izteiktāka marinējuma nots, smaržo pēc zirņiem, tīrs, neizteiksmīgs.
Garša – pliekana, neizteiksmīga, neitrāla, saldena, ūdeņaina, dabīga, bez sāls un cukura – man patīk, bezgaršīgi, mazsālīti.
Pēcgarša – viegla, gandrīz nav, rūgtena.
Tekstūra – mīksta, bet ūdeņaina, maiga, mazi, pamīksti, viegli izjūk, jūt tikai apvalku.
Kopējais iespaids – ļoti maziņi, ātri izšķīst, ikdienā laikam nepirktu, sīki un ūdeņaini, bezgaršīgi, trūkst sāls un cukura, kā struktūrzirnis, derētu salātos, nedaudz pietrūkst sāls.

Nr. 2. «Eldorado» zaļie zirnīši

Krāsa – gaiši zaļa, pat ar dzeltenīgu nokrāsu, spilgta.
Aromāts – patīkams, saldens.
Garša – salda, pašķidra, saldena, bet ne īpaši izteikta, patīkama, pilnīga, garšo kā vārīti zirņi, laba.
Pēcgarša – salkana, salda.
Tekstūra – laba, tumīga, saturīga, neizjūk, plāna miziņa, mazi, pamīksti, miltaini, stingri, mutē izjūk.
Kopējais iespaids – nedaudz par mazu izmērā, mazliet saldeni, bet kopumā ļoti OK, mazliet ieskābi, patīk garša un izmērs, ļoti patīk, tradicionāli, lietošu kopā ar lēcām, derētu zupai, labprāt pirktu, laba garša.

Nr. 4. «Carrefour» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – haki zaļa, dzeltenīgi zaļa.
Aromāts – nekāds, mākslīgs, jaudīgs, smaržo pēc skārda.
Garša – salda, savdabīga, tīkama, neitrāla, mazliet rūgtena, kokaina, normāla, pārāk saldi, ļoti gardi.
Pēcgarša kož mēlē, viegla, saldena, maiga, laba.
Tekstūra – laba, viegli izjūk, tāpēc rasolam nederēs, miltaini, stingri, mazi, diezgan pacieta miziņa.
Kopējais iespaids – diez vai pirktu, uzmācīga un intensīva garša, kā barība putniņiem – maziņi, nav par saldu un neizšķīst – tas labi, nepatīk, ka tik maziņi, labs izmērs, garšīgi, derētu biezajām zupām, garšo labi.

Nr. 5. «Rimi» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – zaļgana, haki krāsā, izteiktā zirņu krāsā.
Aromāts – noturīgs, klasisks, smaržo pēc pākstīm, pēc kapara, izteikta zirņu smarža.
Garša – neizteiksmīga, paliekoša, tradicionāla, saprotama, zaļu zirņu garša, izteikta zirņu garša, maz sāls un cukura, nedaudz rūgtena, ar pluszīmi.
Pēcgarša – pliekana, pēc vecuma, patīkama, rūgtena, pēc kaut kā cita.
Tekstūra – tvirta, laba, miltaina, ātri izšķīst, pārāk stingra, pacieta, stingra miziņa, saturīgi.
Kopējais iespaids – nepatika, labs maza izmēra paraugs, gandrīz bez garšas, pasausi, man par mazu, pārāk smagnēji, pēc izmēra derētu bērniem, zirnīši ar «raksturiņu».

Nr. 6. «Il Nutrimento» BIO konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – zaļgana.
Aromāts – klasisks, vairāk pēc konservējamā šķidruma, neizteiksmīgs, ir OK.
Garša – samērā neizteiksmīga, atšķirīga, saldena, vāji izteikta, mazliet pliekana, rūgta.
Pēcgarša – nekāda, ir OK, pēc miziņām.
Tekstūra – ātri izšķīst, mīksta, vidēja, mazi, nedaudz ūdeņaini, pufīgi no iekšienes, bet stingra miziņa, izteikti jūtama miziņa, tumīgi.
Kopējais iespaids – ļoti labs, ūdeņaini, pārāk neitrāli, parasti, ēdami, iekšējais mīkstums nesaskan ar ārējo stingrumu, īsti nepatika, nav manējie, iekšā mīksti, bet miza cieta.

Nr. 7. «Oma» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – zaļgana, bet ar iedzeltenu toni, zaļa.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – salda, šķīstoša, maiga, neitrāla, pliekana, viduvēja, patīkama, saldena, saldeni rūgta, laba, medicīniska, ķīmiska.
Pēcgarša – ilga, skābena, ūdeņaina.
Tekstūra – patīkama, stingra miziņa, palieli, neizjūk, tumīgi, miltaini, normāls izmērs, cieti, kraukšķīgi.
Kopējais iespaids – svaigi, kā nekonservēti, palieli, ūdeņaini, saldeni, patīkami, ļoti dabīgi, liktu zupā, patīk, derētu rasolam, izteikta konservējuma garša, derēs salātiem, ne ar ko īpaši neizceļas.

Nr. 8. «La Palma» konservēti dehidratēti zirnīši

Krāsa – bāli zaļa, gaiša, dzeltenīga, visgaišākā, pārāk dzeltena, nepatīk.
Aromāts – ne pārāk patīkams, pēc žāvējuma, nekāds.
Garša – delikāta, neizteiksmīga, miltaina, sausnēja, sātīga, rūgtena, pliekana, ūdeņaini, nekādi, neitrāli, bezgaršīgi.
Pēcgarša – viegla, nedaudz īpatnēja.
Tekstūra – mīksta, drupena, ūdeņaina, nepatīkama, palieli, pārauguši zirņi, izjukuši, miltaini, ātri izšķīst, bet labi.
Kopējais iespaids – normāla izmēra zirņi, šķiet, ka BIO, «putras zirņi», pārāk miltaini un ūdeņaini, nepatika ne garša, ne konsistence, derēs krēmzupām un sautējumiem, lieli, kā pārauguši.

http://www.cetrassezonas.lv/

Nr. 9. «Jamar» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – zaļgana.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – izteikta, teicama, laba, maiga, mazliet sāļa, pavāja, bezgaršīgi, smiltis.
Pēcgarša – tipiska, rūgtena, neizteiksmīga, pēc pelējuma, kokaina.
Tekstūra – stingri, labi, miltaini, cieti, slapji, pacietas miziņas, normāls izmērs.
Kopējais iespaids – nekādi, nekas īpašs, mani favorīti, garša laba, bet pārāk pļockaini, derētu salātos, mīksti, bet ne izjukuši.

Nr. 10. «BioGreno» īpaši smalki bioloģiskie zaļie zirnīši

Krāsa – tumši zaļa, haki krāsā, spilgta, zaļgana.
Aromāts – saldens, man patīk.
Garša – ļoti salda, ļoti forša zirnīšu garša, zaļa, negatava, par saldu, patika, atšķirīga, sulīga, maiga, nedaudz saldena.
Pēcgarša – izteikta, pasalda, bet ir OK, paliekoša, patīkama.
Tekstūra – laba, mīksti un maziņi, sīki, ķepīgi, viendabīgi, miltaini, stingri.
Kopējais iespaids super, bet par mazu izmērā, mazi un saldi, nepatika, no mazajiem šie patika vislabāk, ļoti labi, kvalitatīvi.

Nr. 13. «D’aucy» zaļie zirnīši

Krāsa – zaļgana.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – ne pirmā svaiguma, super!, neizteiksmīga, normāla, bet smagums nomāc, eleganta.
Pēcgarša plastmasīga, tipiska.
Tekstūra – ļoti stingri, bet forši, labs izmērs, miza par cietu, dažādu izmēru zirņi, cieti.
Kopējais iespaids – labs izmērs un tekstūra, pagaidām labākie, labi, bet cieta miziņa, šos mierīgi var ēst karotēm, šie man patīk vislabāk, nekas īpašs, nepatika cietība un smagums, izteikts sāļums, sausi, garšo labi.

Nr. 14. «Globus» zaļie zirnīši

Krāsa – ļoti tumša, ar brūnganu nokrāsu, smuki zaļa.
Aromāts – smaržo pēc zemes.
Garša – mazliet miltaini, nedaudz rūgti, neitrāli, tā garšo zaļš, svaigs zirnis, nedaudz medaina, bezgaršīgi, saldeni.
Pēcgarša – tipiska.
Tekstūra – cieti, maigi, stingri.
Kopējais iespaids – labs, neizvēlētos, vidēji, garšīgi, bet par mazu izmērā, ļoti labi, patika, derēs zupām un sautējumiem, pacieti.

Nr. 15. «Bonduelle» zaļie zirnīši

Krāsa – zaļa.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – nepatīkami saldena, ļoti laba, saldena, patīkama, saldums nav uzmācīgs, ļoti tradicionāla.
Pēcgarša – tipiska, salda.
Tekstūra – ideāla, mīksti, ūdeņaini.
Kopējais iespaids super!, pārāk ūdeņaini, nekas īpašs, par saldu, bet nav sliktākais variants.

Nr. 16. «Kronis» konservēti zaļie zirnīši

Krāsa – zaļa, ar dzeltenīgu nokrāsu.
Aromāts – nav norādīts.
Garša – saldena, laucinieciska, pēc vecuma, ar «plus» zīmi, skābena, sāļa.
Pēcgarša – sāļa, savāda, jūt piparus, cieta.
Tekstūra – laba, patīkama, viscietākie, stingri.
Kopējais iespaids – ļoti cieti, pārāk sausi un miltaini, interesanti, derētu biezenim.

Degustācijā piedalījās: Liene Avotiņa, Artis Nīgals, Edgars Miglāns, Rolands Rudāns, Jānis Kaļķis, Sanita Abrate, Linda Kļaviņa, Baiba Gulbe, Inese Visocka, Antra Zvirgzdiņa, Liene Barkāne, Dace Kundrāte, Dace Ķikute, Kristīne Metlāne, Irina Jefimova, Daina Ispodkina, Dagmāra Ispodkina, Andris Rudzītis, Ineta Spunde, Māra Lazdiņa, Maija Čerepko, Inna Mogutova, Kristīne Teiviša-Olondare, Edīte Teiviša.



Autors: Zane Zvejniece
Foto: Kristīne Dzalbe

http://www.cetrassezonas.lv/

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu