Kādu majonēzi izvēlēties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šajā nedēļas nogalē svinēsim Lieldienas. Olas ar majonēzi Lieldienās cēla galdā gandrīz katrā latviešu ģimenē, tāpēc portāls TVNET kopā ar uztura speciālisti Lizeti Mālderi skaidroja, kādu majonēzi izvēlēties, domājot par veselību.

Māldere saka: «Rasolu un citus salātus iesaku gatavot ar krējumu, varbūt pat ar bezpiedevu jogurtu, tīrkultūru vai kefīru, nevis majonēzi.

Ja tomēr gribam majonēzi, labāk gatavot pašiem no svaigiem olu dzeltenumiem un augstākā labuma olīvu vai rapšu eļļas. Tad tā būs ļoti vērtīga! Gatavo majonēžu sastāvā parasti šo vērtīgo taukvielu nav.»

Visbiežāk majonēzēs ir nezināmas izcelsmes mazvērtīga augu eļļa.
Foto: TVNET

Uztura speciāliste arī vērš uzmanību uz majonēzes treknumu. 100 gramos majonēzes ir vairāk nekā 650 kalorijas.

Izēdot paciņu majonēzes, cilvēks ir uzņēmis visu dienā pieļaujamo kaloriju daudzumu.
Foto: TVNET

Kad iebilstu, ka neviens cilvēks taču neēd majonēzi vienu pašu un uzreiz visu paciņu, Māldere norāda – rasola bļodai parasti pievieno vienu vai pat divas paciņas majonēzes.

Foto: TVNET

«Divās paciņās majonēzes būs 4000 kaloriju. Tas nozīmē, ka salātu mērcē vien būs tik daudz kaloriju. Kopumā šie salāti, kas gan vairāk dēvējami par pamatēdienu, būs vēl kalorijām bagātāki, jo bez majonēzes salātos liek arī daudz citu produktu.

Foto: TVNET

Mazkustīgam cilvēkam majonēzē esošais kaloriju skaits uzskatāms par ļoti lielu, jo viņam dienā vajadzētu uzņemt aptuveni 1500 kaloriju. Majonēze noteikti ir tas produkts, ar ko nevajadzētu aizrauties.

Bieži vien cilvēkiem, kuriem ļoti garšo majonēze, to izslēdzot no ēdienreizēm, ļoti labi izdodas nostabilizēt svaru.
Foto: TVNET
Un pat ja cilvēks brokastīs notiesā olas ar vienu ēdamkaroti majonēzes, viņš būs apēdis aptuveni 150 kalorijas tikai ar majonēzi.

Dažās majonēzēs ir arī dažādi konservanti un krāsvielas, bez kā cilvēka organisms mierīgi var iztikt.

Foto: TVNET
Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu