Arī Latvijā - aizvadīta ikgadējā Zemes stunda

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaulē sestdien jau devīto gadu pēc kārtas vides aizstāvji rīko Zemes stundu, kuras laikā cilvēki tiek aicināti izslēgt elektrisko apgaismojumu, lai tādējādi paustu savu atbalstu nepieciešamībai cīnīties pret globālo sasilšanu un tās izraisītajām klimata izmaiņām. Arī Latvijā jo daudzi atsaucās šai iniciatīvai un laikā no plkst.20.30 līdz 21.30 izslēdza apgaismojumu, lai ne tikai atblastītu akciju, bet arī lai vienkārši pavadītu laiku sveču gaismā.

Jau ziņots, ka šodien Zemes stundā, laikā no plkst.20.30 līdz 21.30, izslēgts apgaismojums lielākajiem Rīgas objektiem - Brīvības piemineklim, Vanšu un Dzelzceļa tiltam, Pulvertornim, Mihaila Čehova Krievu drāmas teātra ēkai, apgaismojums samazināts Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenajai ēkai. Apgaismojums tiks izslēgts arī daudzās valsts, pašvaldības un komercsabiedrību ēkās, piemēram, stundu tumša bija «Swedbank» galvenā ēka. Vairākās kafejnīcās notika koncerti un vakariņas sveču gaismā.

Akcijas mērķis ir pievērst uzmanību vides ilgtspējai un aicināt padomāt par katra cilvēka ikdienas rīcību tās saglabāšanai un uzlabošanai. Ar šo simbolisko soli Rīga solidarizēsies ar daudzām pasaules galvaspilsētām, lai demonstrētu vienotību un ieinteresētību klimata izmaiņu risināšanā.

Kā ziņots, Zemes stundaid ažādus pasākumus oficiāli pieteikušas 46 Latvijas pašvaldības.

Straujuma aicina par resursu efektīvu izmantošanu atcerēties ne tikai Zemes stundā

Šodien atzīmējot Zemes stundu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) aicina par resursu efektīvu izmantošanu atcerēties arī ikdienā, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Straujuma uzsver, ka efektīva resursu izmantošana ir būtiska arī Latvijas izaugsmes veicināšanai. «Īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad esam prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē un sniedzam būtisku ieguldījumu prezidentūras dienaskārtībā klimata pārmaiņu samazināšanā,» pauž premjerministre.

Zemes stunda
Zemes stunda Foto: AP/Scanpix

Lai efektīvi taupītu resursus, valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm tiek ieteikts izmantot energoefektīvas spuldzes, izmantot pārstrādāto papīru, pēc iespējas vairāk informāciju nosūtīt elektroniski. Tāpat ieteicams ir izslēgt gaismu un elektroierīces, kad tās netiek izmantotas.

Pirmie, kas iesaistījās šajā Pasaules Dabas fonda (WWF) rīkotajā pasākumā, bija Samoa pilsoņi, kuri elektrisko apgaismojumu izslēdza plakt.10.30 pēc Latvijas laika.

Pirmo reizi Zemes stunda tika rīkota 2007.gadā Austrālijā, un tajā piedalījās 2,2 miljoni cilvēku.

Kopš tā laika kustība pieaugusi ģeometriskā progresijā, un pērn Zemes stundā piedalījās jau vairāki simti miljonu cilvēku 162 valstīs.

Savukārt tviterī Zemes diena šobrīd minēta 1,2 miljardus reižu.

Zemes stunda Bangkokā
Zemes stunda Bangkokā Foto: AP/Scanpix

Zemes stundas ietvaros cilvēki plkst.20.30 pēc vietējā laika uz stundu izslēdz eklektisko apgaismojumu, un WWF norāda, ka

tas esot «simbolisks akts, lai iedvesmotu un apvienotu cilvēkus kopīgam mērķim».

Šogad uz stundu tumsā iegrims arī tādi visā pasaulē slaveni objekti kā Eifeļa tornis, Zelta vārtu tilts un Atēnu Akropole. Kopumā visā pasaulē tiks aptumšoti vairāk nekā 1200 ievērojami objekti, vēsta WWF.

Zemes stunda Ķīnā, Pekinā
Zemes stunda Ķīnā, Pekinā Foto: Reuters/Scanpix

Pasākuma mērķis vienlaikus ir vākt līdzekļus dažādiem vides aizsardzības projektiem.

Šogad Zemes stunda saistīta

ar parakstu vākšanu zem petīcijas pret Krievijas plānoto naftas ieguvi Arktikā

un ar projektu, kura mērķis ir samazināt malkas patēriņu Ugandā.

Zemes stunda, Indijas prezidenta pils
Zemes stunda, Indijas prezidenta pils Foto: AP/Scanpix

Starp tā dēvētajiem Zemes stundas vēstniekiem ir ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, Dienvidāfrikas arhibīskaps Desmonds Tutu, britu dziedātājs Kriss Mārtins, itāļu modes mākslinieks Džordžo Armāni, ASV aktieris Edvards Nortons un Taivānas dziedātāja, dejotāja un aktrise Džolīna Tsai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu