Pasaulē daudzviet jau izslēgtas gaismas - ir Zemes stunda!

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Austrālijā sestdien tika izslēgts apgaismojums daudzām ievērojamām vietām, tostarp Sidnejas Hārbora tiltam un Operas namam, sākot ikgadējo kampaņu «Zemes stunda», kurā uzmanība pievērsta klimata izmaiņām pasaulē. Zemes stunda visā pasaulē tiek ievērota no pulksten 20.30 pēc vietējā laika. Vai arī tu tai gatavojies!?

Gaidāms, ka visā pasaulē miljoniem cilvēku iesaistīsies kampaņā, ko organizē Pasaules Dabas fonds. Tajā iesaistās daudzas pasaulē ievērojamas vietas, tostarp Eifeļa tornis Parīzē un novērošanas tornis «Space Needle» Sietlā.

Austrālijā Zemes stunda šogad koncentrējas uz lauksaimniecību, bažījoties, ka globālā sasilšana var kaitēt valsts spējām saražot pārtiku.

Zemes stunda visā pasaulē tiek ievērota no pulksten 20.30 pēc vietējā laika. Iedzīvotāji, sabiedriskās un privātās organizācijas un uzņēmumi šajā laikā ir aicināti uz stundu izslēgt apgaismojumu.

Zemes stunda Ķīnā, Pekinā
Zemes stunda Ķīnā, Pekinā Foto: Reuters/Scanpix

Šogad Zemes stunda tiek ievērota pirms decembrī gaidāmās Apvienoto Nāciju Organizācijas sanāksmes par vispasaules centieniem iegrožot globālo sasilšanu.

No simboliskas gaismas izslēgšanas Sidnejā 2007.gadā Zemes stundas iniciatīva ir izaugusi par pasaules vērienīgāko vides kampaņu, apvienojot simtiem miljonu cilvēku vairāk nekā 170 pasaules valstīs.

Zemes stundas kampaņas vadītājs Sudhanšu Sarronvala informēja, ka šogad akcijā vairāk nekā 170 pasaules valstīs piedalīsies 1200 ievērojamas vietas un objekti, kā arī gandrīz 40 UNESCO Pasaules mantojuma vietas.

Zemes stunda Taivānā, Taipejā
Zemes stunda Taivānā, Taipejā Foto: AP/Scanpix

To vidū ir Kristus Pestītāja statuja Riodežaneiro, Akropole Atēnās, Edinburgas pils, Bigbens Londonā, Ņujorkas Taimskvērs.

Šogad Filipīnās Zemes stunda tiks atzīmēta ar zumbas ballīti, bet Somijā tiks rīkotas vakariņas sveču gaismā, kas tiek raksturotas kā pasaulē lielākais tāda veida pasākums, arī Londonā restorāni piedāvā vakariņas sveču gaismā, bet pēc stundu ilgās tumsas Eifeļa tornī apgaismojums tiks iedegts ar elektrību, ko saražos uz tā pakājē īpaši izveidotas deju grīdas esošie cilvēki, informēja Pasaules Dabas fonds.

Zemes stunda Bangkokā
Zemes stunda Bangkokā Foto: AP/Scanpix

Zemes stundas mērķis nav būtiski samazināt elektrības ietaupījumu, bet gan vairot sabiedrības informētību par ilgtspējīgu enerģijas izmantojumu.

Arī Latvijā daudzas pilsētas, iestādes un uzņēmumi ir iesaistījušies akcijā.

Zemes stunda
Zemes stunda Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu