Ideālā dienas ēdienkarte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis TVNET atklāj, kāda ir ideālā dienas ēdienkarte gan aktīvā, gan pasīvā dzīves ritējuma piekritējiem. Atgādinām, ka nav tādas vienotas pareizas ēdienkartes, tāpēc katram ir jāievēro pareiza uztura pamatprincipi: ēst bieži, daudzveidīgi, nesteidzoties un mēreni. Ēdiens ir jāizbauda ar katru garšas kārpiņu!

 
Foto: LETA

Brokastis

Aktīviem: Graudaugu putras, paša veidots muslis, svaigu vai tvaicētu sablendētu dārzeņu un augļu sulas. (Tās sniedz vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas. Sulas ir arī šķiedrvielu, balastvielu un antioksidantu avots.)

Pasīviem: Iepriekš pieminētais, tikai mazākos daudzumos.

Ārstaprāt, dārzeņus, augļus un ogas vairums cilvēku lieto pārāk maz vai reti. Šā iemesla dēļ iesaka vismaz piecas reizes dienā ēst kādu augli vai dārzeni, lai iegūtu visas vēlamās vielas. Uzturā lietojamais dārzeņu apjoms atkarīgs no cilvēka vecuma un svara: sākot no puskilograma līdz pat kilogramam dienā.

 
Foto: LETA

Pusdienas

Aktīviem: Gaļa vai zivis, olas, biezpiens, piena produkti, salāti.

Pasīviem: Iepriekš pieminētais, tikai mazākos daudzumos un vairāk zaļumu.

Pusdienu šķīvis bieži vien ir bez salātiem vai to ir ļoti maz, kas ir kļūda.

«Ir jāmaina izvēlēto pusdienu produktu proporcija,» uzskata uztura speciālists.

Ārsts piebilst, ka Latvijā piektdaļa skolēnu cieš no aptaukošanās. Pie vainas ir gan pasīvais dzīvesveids, gan nepareizs uzturs.

 
Foto: LETA

Vakariņas

Vakariņu laiks nav noteikts, bet nedrīkst pārēsties pirms miega, jo tas traucē iemigt, skaidro ārsts. Turklāt jācenšas izvairīties no trekna ēdiena, jo, ja pirms miega pārēdas, var tikt bojāta gremošanas sistēma.

Galvenais nosacījums: vakariņas nedrīkst būt vienīgā dienas ēdienreize. Vēlams dienas laikā ēst mazāk, bet bieži.

Aktīviem: Tvaicēta vai sutināta gaļa, ne trekns ēdiens.

Pasīviem: Iepriekš pieminētais, tikai mazākos apjomos, un nav vēlams pārēsties.

Ārsts piebilst: ja ir vēlme ēst, tad ir jāēd, bet jāpiedomā, ko!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu