28 pretrunīgi uztura speciālistu secinājumi par ēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ralphandjenny

Kā ēdīsi, tā dzīvosi! Šā senā teiciena patiesību apstiprina arī jaunākie uztura speciālistu pētījumi - ikdienas ēšanas paradumi un ēdiena kvalitāte ietekmē mūsu dzīves ilgumu un kvalitāti. Kaut gan pētījumi bieži mēdz būt pretrunīgi.

Speciālisti aicina pievērst lielāku uzmanību izvēlētajiem produktiem un ikdienas ritmam. Publicējam 28 pētnieku apgalvojumus un ieteikumus:

  1. Brokoļi, vīnogas un salāti. Diēta, kas ir bagāta ar augļiem un dārzeņiem, augstvērtīga un ar maz kalorijām, ir vieglākais veids, kā nodrošināt ilgu dzīvi. Tieši minētie produkti ir pilni ar garai dzīvei nepieciešamajām uzturvielām.

  2. Ogas. Tās ir lielisks antioksidantu avots, uzlabo imunitāti un kavē dzīvībai bīstamo slimību rašanos.

  3. Ķiploks. Kāda 107 gadus veca Pensilvānijas iedzīvotāja atklāja, ka viņas ilgmūžības noslēpums ir ķiploks. Pētījumi patiešām pierāda, ka ķiploks aptur audzēju šūnu veidošanos organismā.

    flickr.com/ Isabel Eyre

  4. Olīveļļa. Nepiesātinātās taukskābes nodrošina sirds veselību, aktīvu smadzeņu darbību un vēža šūnu attīstības kavēšanu.

  5. Ķīnas kāposts. Tajā ir daudz šķiedrvielu un C vitamīna. Šanhajas vēža slimniekiem, kas bija ēduši daudz kāpostu, bija mazāks risks saslimt atkārtoti.

  6. Avokado. Tas var samazināt sliktā un paaugstināt labā holesterīna līmeni, tajā ir sirdij svarīgas vielas, piemēram, beta karotīns un likopēns.

    flickr.com/notahipster

  7. Tomāti. Likopēns, kas ir labs līdzeklis pret vēzi, lielā daudzumā atrodams arī tomātos.

  8. Pupiņas. Uzturs, kas ir bagātināts ar pupiņām un pākšaugiem, palielina labo taukskābju līmeni, kas pasargā no saslimšanas ar vēzi.

  9. Graudi un sēklas. Šķiedrvielas, kas tiek uzņemtas ar pilngraudu produktiem, palīdz cīnīties ar veselībai bīstamām slimībām - diabētu, sirds slimībām, samazināt holesterīnu un asinsspiedienu.

  10. Mazliet alkohola. Ne vairāk kā divas alkoholiskā dzēriena glāzes vīriešiem un viena sievietēm dienā ir ieteicamais daudzums, kas var palīdzēt pret sirdsslimībām.

    flickr.com/jing-a-ling

  11. Pilnīga atturēšanās no alkohola. 113 gadus vecs vīrietis, kurš bija vecākais pasaulē un nomira pirms sešiem gadiem, apgalvoja, ka savā dzīvē vispār nav lietojis stipros dzērienus. Viņš katru dienu dzēra pienu.

  12. Un tomēr - viskijs un liķieris. 2010. gadā divi vecākie planētas dvīņi 98 gadu vecumā teica, ka regulāri dzēruši tieši šos alkoholiskos dzērienus.

  13. Kafija. 106 gadus veca sieviete minējusi, ka viņas ilgā mūža noslēpums ir tieši kafija - dienā viņa izdzer 12 krūzes. Tomēr pētījumi pierāda, ka pietiek ar divām, trijām krūzēm, lai samazinātu nāves risku par 18%.

    flickr.com/russelljsmith

  14. Šokolāde. Vērtīgākais šajā saldumā ir kakao pupiņas, kuru sastāvā ir antioksidanti, vislabāk lietot tumšo šokolādi.

  15. Mazāk sarkanās gaļas. Veģetārs uzturs dažas dienas nedēļā var paildzināt dzīvi. Cilvēkiem, kuri gaļu ēd katru dienu, ir lielāks risks nomirt ātrāk nekā tiem, kuri ēd to mazāk.

  16. Vairāk baltās gaļas. Tajā pašā pētījumā pierādīts, ka cilvēkiem, kuri izvēlējās vistu vai zivi, ir mazāks risks priekšlaicīgi nomirt.

  17. Vairāk riekstu. Pētnieki konstatējuši, ka pietiekamā daudzumā rieksti spēj samazināt nāves risku par 19%.

    flickr.com/ Jeremy Weate

  18. Sarkanie dārzeņi un augļi. Organismam nepieciešama dažādu augļu un dārzeņu krāsu kombinācija, lai pārliecinātos, ka tiek saņemtas nepieciešamās barības vielas. Sarkanā krāsa vislabāk palīdz palikt jaunam, saka eksperti.

  19. Banāni. Pasaules vecākais triatlonists 91 gada vecumā joprojām piedalās sacensībās. Viņš stāsta, ka pieturas pie sabalansētai diētas, kas ietver dārzeņus. No augļiem vislabprātāk viņš izvēlas banānus.

    flickr.com/erix

  20. Zivis. Lasis, tuncis un citas treknās zivis var palīdzēt sirds slimniekiem, jo tajās esošās Omega-3 taukskābes pasargā šūnas no bojāšanās.

  21. Organiskā pārtika. Lai gan daudzi eksperti uzskatīja, ka organiskajā pārtikā ir tikpat daudz vitamīnu, cik parastajā, jaunākie pētījumi rāda, ka organiskajā pārtikā to ir vairāk. Pārtikā, kura audzēta bez pesticīdiem, ir vairāk C vitamīna un daudz citu imunitāti veicinošu antioksidantu.

  22. Pēdējo kumosu atstāj uz šķīvja. Uz šķīvja vajadzētu atstāt mazliet no ēdamā, ja vēlies nodzīvot līdz 100 gadiem. Cilvēki Japānā pārstāj ēst, kad jūtas paēduši par 80%, un, kā zināms, japāņi ir ilgdzīvotāji.

  23. Divas ēdienreizes dienā. Pirms četriem gadiem planētas vecākais vīrietis 114 gadu vecumā teica, ka paradis ēst tikai divreiz dienā. Viņš ēda bagātīgas brokastis un pusdienas, bet izlaida pārējās ēdienreizes.

    flickr.com/ralphandjenny

  24. ..vai pat mazāk. Pētījumi ir pierādījuši, ka dzīvnieki dzīvo ilgāk, ja ēd katru otro dienu, to popularizē arī dažas diētas. Tomēr šādas diētas ir grūti izturēt, un to nevajadzētu darīt sirds slimniekiem.

  25. Japāņu diēta. Zivs, tofu siers un dārzeņi - tradicionālā japāņu diēta. Okinavā, kas ir ilgdzīvotāju reģions, iedzīvotāji patērē 60-120 gramu sojas dienā.

  26. Vidusjūras diēta. Veselīgie tauki no olīveļļas, zivīm un riekstiem, vēl papildus ēdot augļus un dārzeņus un iedzerot mazliet vīna, tā ir populāra diēta Itālijā un Grieķijā. Šo kombināciju eksperti atzīst par lielisku ilgākas dzīves pamatu.

  27. Norvēģu jeb vikingu diēta. Tā koncentrējas uz kāpostu, rudzu maizes, sakņu, dārzeņu, auzu un zivju ēšanu. Pētījumā pierādījās, ka tie, kas to ievēroja 12 gadu garumā, samazināja risku nomirt ātrāk - no 4% uz 6%.

  28. Gatavošana mājās. Kembridžas universitātes pētījums pierādīja, ka cilvēki, kuri gatavo mājās piecas reizes nedēļā, palielina savas dzīves ilgumu par 10 gadiem.

Materiāls sagatavots sadarbībā ar «msn.com».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu