10 produkti, ko uzskatām par veselīgiem, bet kas patiesībā ir kaitīgi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Cilvēki bieži uzķeras uz dažādiem reklāmas trikiem un reklamētos produktus uzskata par veselīgiem, kaut patiesībā tie negatīvi ietekmē mūsu veselību. TVNET piedāvā apskatīt, mūsuprāt, 10 populārākos un interesantākos produktus, ko vairums cilvēku uzskata par veselīgiem, lieto uzturā, bet, iespējams, nenojauš to kaitīgumu.

 
Foto: Shutterstock

Saldās kukurūzas pārslas

Bieži reklāmās saka, ka ēst kukurūzas pārslas brokastīs ir veselīgi. Tomēr vairums no tām ir bagātas ar saldinātājiem jeb cukuru un ķīmiskām vielām, piemēram, krāsvielām, kas būtiski kaitē bērnu veselībai.

Kaut arī daudzas kukurūzas pārslas ir papildinātas ar dažādiem vitamīniem, lielā cukura deva ir daudz kaitīgāka, nekā derīgi ir vitamīni, ko cilvēks uzņem.

 
Foto: Shutterstock

Pilngraudu maizes

Vairums cilvēku zina, ka baltmaize nav tā veselīgākā cilvēka uzturam. Savukārt īstā pilngraudu maize ir ļoti veselīga, tā satur apmēram 3 g šķiedrvielu katrā kumosā. Izvēlēties to nav grūti – sastāvdaļu sarakstā punktam «veseli graudi» ir jābūt pirmajā vietā. Tas nozīmē, ka maizes pagatavošanai milti netika attīrīti un tajos saglabājās visas vērtīgas īpašības.

Ja maizes sastāvā ir norāde «dabīgi kvieši» vai «dabīgi rudzi», tas vēl nebūt nenozīmē, ka maize ir pilngraudu, un negarantē to, ka graudi netika attīrīti no apvalkiem un asniem.

Parastie milti mēdz slēpties arī aiz tādiem nosaukumiem kā «bagātināti milti», «multi-graudu», «daudzgraudu».

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Zemesriekstu sviests ar pazeminātu tauku saturu

Pat ja uz zemesriekstu sviesta iepakojuma rakstīts, ka produktā ir pazemināts tauku saturs, tas nenozīmē, ka no tā cilvēks nepieņemsies svarā.

Lai zemesriekstu sviests nezaudētu savu garšu, tauku vietā izmanto cita veida vielas, kas nav veselīgas cilvēka organismam un pieļauj iespējamību pieņemties svarā, jo uzņemto kaloriju skaits nav mazinājies.

 
Foto: Shutterstock

Sporta dzērieni

Kaut arī domājam, ka, lietojot uzturā sporta dzērienus, tie palīdzēs sasniegt labākus rezultātus, patiesībā tie ir maldi. Tie satur daudz sāls un cukura šķīdumus, un palīdz sportistam ātrāk svīst. Tomēr, lai atgūtu zaudētos nepieciešamos sāļus un šķidrumu, nav nekā labāka kā dzert parastu ūdeni.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Gatavie salāti

Daudzos veikalos tirgo jau gatavus, safasētus salātus (ar sieru, dažāda veida gaļu, arī mērcēm u.c.). Kaut vairums domā, ka tie ir veselīgi, bieži tajos ir vairāk kaloriju nekā lielā, treknā burgerā. Tiem, kas uztraucas par savu svaru, pirms salātu pirkšanas jāpavēro gan kaloriju daudzums, gan salātu sastāvs.

Turklāt vairāki restorāni iebilst pret «trekno» un jebkādu citu veidu salātu pārdošanu veikalos, jo salāti jāpasniedz svaigi gatavoti.

 
Foto: Shutterstock

Sulas dzērieni

Veikalā tirgotie sulas dzērieni tiek ražoti no koncentrātiem, tiek pievienots daudz cukura, un tajās ir daudz kaloriju. Sulu dzērieniem, atšķirībā no sulas, atļauts pievienot saldinātājus un citas pārtikas piedevas, un kā produkts, pēc satura un īpašībām tas krasi atšķiras no sulas. Kā produktam, tam ir maza saistība ar dabisko augli vai to sulu. Un tas nav veselīgi!

 
Foto: LETA

Kliņģeri

Lietojot uzturā kliņģerus, īpašu kaitējumu tie cilvēka veselībai nerada, tai skaitā arī neko labu. Tās ir tukšas kalorijas, un kliņģeros nav nekādu vitamīnu, kas būtu veselīgi cilvēkam, vai jebkāda veida minerālvielu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Enerģijas batoniņi

Enerģijas batoniņus, īpaši ar proteīnu, pārsvarā lieto uzturā cilvēki, kas nodarbojas ar fitnesu. Tomēr vairums šo batoniņu ir tikpat kaitīgi kā jebkuri saldumi, jo satur daudz cukura un eļļas.

Šāda veida batoniņš kaloriju daudzumā līdzinās vienai ēdienreizei. Ja vēlies enerģijas batoniņu, pārliecinies, ka tajā ir maz cukura, bet daudz proteīnu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Margarīns

Ir cilvēki, kas neatšķir margarīnu no sviesta. Patiesībā margarīns pat nav ēdiens. Tas tiek ražots no eļļas un ķimikālijām, kas domātas, lai tas izskatītos un garšotu pēc sviesta.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Žāvēti augļi

Izklausās jau lieliski. Kas gan var būt kaitīgs žāvētos augļos?

Tomēr, lai šos žāvētos augļus uzglabātu un tie nebojātos, bieži tie tiek apstrādāti ar ķimikālijām un satur daudz cukura.

Šā iemesla dēļ daudz prātīgāk ir ēst svaigus augļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu