ES rosina dot dalībvalstīm tiesības lemt par ĢMO importēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienība (ES) trešdien informēja par plāniem ļaut dalībvalstīm izlemt jautājumu ģenētiski modificētu pārtikas produktu un lopbarības importēšanu.

«Tiklīdz pieņemts šodienas priekšlikums (...) dos dalībvalstīm lielāku teikšanu attiecībā uz ES autorizēto ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) pārtikā un lopbarībā izmantošanu to attiecīgajās teritorijās,» paziņojumā norādīja veselības un pārtikas drošuma komisāram Vītenis Andrjukaitis.

Ja ierosinājums tiks pieņemts, pret ĢMO noskaņotās ES dalībvalstis varēs aizliegt tos, atsaucoties ne tikai uz veselības un pārtikas drošības apsvērumiem, bet arī uz sociālajiem un vides aizsardzības apsvērumiem.

Pret šo ierosinājumu, ko var uzskatīt par kompromisu, nostājas ĢMO kritiķi, kas uzskata, ka tas pavērs iespējas šiem organismiem nonākt ES tirgū ASV pārtikas rāžošanas grupu interesēs. Tomēr šo ierosinājumu kritizē arī ASV un tas pārtikas ražotāji, norādot, ka ierosinājums grauj ES vienoto tirgu, kurā jābūt brīvai produktu plūsmai..

Šobrīd, ja ĢMO ES ir atzīts par veselībai nekaitīgu, tas teorētiski var tikt audzēts vai importēts tās teritorijā.

Tomēr pret ģenētiski modificētiem produktiem visās 28 ES dalībvalstīs valda plaši izplatīts aizdomīgums.

Ģenētiski modificēti kultūraugi vairākkārt ir saņēmuši drošības apstiprinājumus un lielos apmēros tiek ievesti blokā dzīvnieku barošanai.

Vairāki ģenētiski modificēti kultūraugi ir saņēmuši ES apstiprinājumu, bet tikai «Monsanto» kukurūza «MON810» joprojām tiek audzēta blokā pēc pirmā apstiprinājuma 1998.gadā. Vēl divi labības veidi un kompānijas BASF kartupeļi «Amflora» vēlāk tika aizliegti.

Ierosinājumu tālāk apspriedīs EP, bet pēc tam tas tiks iesniegts apstiprināšanai ES dalībvalstīm.

Janvārī Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja tiesību aktu, kas ļaus ES dalībvalstīm ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu