Ietalkošanas pasākumā aicina iet talkā Latvijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ikvienam ir šo sestdien – 25.aprīlī – jāpiedalās Lielajā Talkā, lai Latviju sakoptu un padarītu par tīrāko valsti pasaulē – tā šodien Lielās Talkas ietalkošanas pasākumā aicināja tās organizatori, partneri un sabiedrībā zināmi cilvēki. Šodien sveica arī Lielās Talkas pašvaldību konkursa uzvarētājus no Salacgrīvas, Lielvārdes, Gulbenes, Alsungas un Daugavpils novadiem.

«Es vēlos, lai visi, visi vēlas to pašu, ko, aizsākot Lielās Talkas ideju, vēlējāmies mēs – padarīt Latviju par zaļāko valsti pasaulē. Man ir patiess lūgums tiem, kas turpina piemēslot mūsu valsti – lūdzu, vienreiz un par visām reizēm pārstājiet! Ja tas tā notiks, mūsu mērķis būs sasniegts ar uzviju,» ietalkošanas pasākumā pie šī gada vadmotīva «Pastāvēs, kas pārvērtīsies!» autora Raiņa pieminekļa aicināja kustības «Lielā Talka» vadītāja Vita Jaunzeme.

Atkritumu vākšana un vides labiekārtošana Lielās Talkas dienā 25. aprīlī oficiāli notiks visā Latvijā no pulksten 9:00 līdz pat 15:00. Taču daudzi reģioni jau kopš marta organizēja dažādas ar vides kopšanu saistītas aktivitātes, un šodien labākie no tiem tika sumināti Rīgā. Trešo vietu ieguva un balvu nopersonības izaugsmes treneres Annas Lieckalniņasrokām saņēmaGulbenes novada Stradu pagasta Stāķu ciema iedzīvotāji. Otrās vietas ieguvējus – Lielvārdes novada folkloras kopu «Liepu laipa» apsveica aktieris Andris Bulis, bet kopas dziedātājas nepalika dziesmu parādā un pieskandināja Esplanādi ar savām spēcīgajām balsīm. Taču vispārliecinošāk Lielās Talkas pašvaldību konkursā piedalījies Salacgrīvas novads – tur šogad «runāja koki», par dabas saudzēšanu tika apmācīti un ieinteresēti bērndārznieki un rīkota akcija «Maisiņč vaj’g, bet auduma!». Balvu – dāvanu karti ceļojumam – uzvarētājiem pasniedza basketboliste Ieva Krastiņa un hokejists Jēkabs Rēdlihs. Savukārt suitu jaunieši no Alsungas saņēma blogeres un stilistes Santas Bindemanes pasniegto veicināšanas balvu par oriģinālāko ideju vides kopšanā, bet režisors Dmitrijs Petrenko sveica Daugavpils novada pārstāvjus par iedvesmojošo video.

Šodien pulksten 20:00 arī noslēgsies Lielās Talkas oficiālo talkošanas vietu reģistrācija. Kopumā ar reģionālajiem koordinatoriem saskaņotas un jau apstiprinātas aptuveni 1400 talku vietas, taču vēl daži simti gaida apstiprinājumu. Visi pieteikumi tiks izskatīti jau 24. aprīlī, lai Lielās Talkas dienā mājas lapāwww.talkas.lvbūtu redzami visi punkti, kuros norisināsies talkas un būs iespējams vākt atkritumus šī gada zilajos talkas maisos.Tiem, kas nebūs paspējuši reģistrēt savas talkas vietas, lūgums maisus ar savāktajiem atkritumiem atstāt pie daudzstāvu māju atkritumu konteineriem vai arī citā, oficiāli reģistrētajā vietā:http://www.talkas.lv/?page=594.

«Lielā Talka jau ir kļuvusi par gadskārtu, līdzīgi kā 31.decembrī aiziet vecais gads un 1.janvārī atnāk jaunais. Un šajā dienā talkot tikai savās mājās būtu līdzīgi kā atvērt ziedojumu kontu pašam sev. Reizi gadā katrs var atļauties izdarīt kaut ko labu Latvijai, tāpēc aicinu ikvienu iziet ārā un atrast savu talkošanas vietu ārpus savas mājas,» ietalkošanas pasākumā mudināja Rīgas Brīvostas Attīstības departamenta vadītājs Viesturs Silenieks.

Latvijas Dzelzceļa Komunikācijas direktores vietnieks Toms Ābele uzsvēra, ka uzņēmums pavasaros aktīvi talko jau 15 gadus un no savāktajiem interesantajiem atradumiem varētu pat muzeju izveidot. «Mēs katru gadu sakopjam dzelzceļa sliežu malu teritoriju, un tur var atrast pat tādas lietas, kā datorus, gumijniekus, radiatorus un grāmatas. Tāpat mūsu darbinieki visā Latvijā turpinās arī seno tradīciju palīdzēt bijušajiem kolēģiem – pensionāriem, kuriem nepieciešama palīdzība, piemēram, ar malkas sagādi, logu nomazgāšu vai lapu sagrābšanu,» tā Toms Ābele.

«Pagalms ir vide, kurā mēs uzaugam, kur veidojas mūsu bērnības atmiņas, un mēs vēlamies saviem bērniem dot labākos mirkļus un iespaidus! Gjensidige Baltic ir atradusi iespēju finansiāli atbalstīt četru pagalmu labiekārtošanu - Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī un Vecpiebalgā. Ceru, ka tas būs kā balsts un aicinājums, ka mēs ejam palīgā finansiāli, bet iedzīvotāji inicitīvu uzņemas uz saviem pleciem un turpina arī pēc tam ikdienā iesāktos labos darbus,» pastāstīja AAS Gjensidige Baltic mārketinga daļas vadītāja Jana Norvele.

Latvijā «Lielā talka» šogad norisināsies 25.aprīlī, kad visa Latvija atkal tiks aicināta vienoties kopīgās vides sakopšanas un labiekārtošanas aktivitātēs. Lielās Talkas tradīcija aizsākās ar talku 2008.gada 13.septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana valstij tās 90.dzimšanas dienā. Projekta mērķis ir līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā to padarīt par tīrāko valsti pasaulē. Pērn Lielājā Talkā oficiāli pieteiktajās 1453 talkošanas vietās talkoja aptuveni 160 000 cilvēku, un tās laikā tika savāktas 1768 tonnas atkritumu. Tāpat šogad visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti vienoties atbalstā iniciatīvai «Zaļais referendums», kas šogad iezīmē jaunu pavērsienu «Lielās Talkas» attīstībā. Tā ietvaros ikviens, ieejot mājas lapas www.talkas.lv sadaļā «Zaļais referendums», var apliecināt savu gribu Latviju veidot kā «zaļu», veselīgu un ekoloģisku valsti.

Sakopsim Latviju un pasauli kopā!

«Lielo talku 2015» atbalsta lieldraugi «Rīgas brīvostas pārvalde» un «Latvijas Valsts meži», kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Vides aizsardzības fonds, «Latvijas Dzelzceļš», AAS «Gjensidige Baltic», RIMI, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija un «DHL». Lielās Talkas informatīvie atbalstītāji šogad ir Latvijas radio 2, Tvnet.lv, Rīga TV 24, TV3, Pirmais Baltijas kanāls, 1188, Radio Skonto un nacionālā ziņu aģentūra LETA. Tāpat par atbalstu paldies sakām viesnīcai «Bellevue» un tulkošanas birojam «Linearis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu