Gaidāma plastmasas maisiņu revolūcija!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Eiropas Parlamenta plenārsesijā Strasbūrā nākamnedēļ plānots pieņemt lēmumus, kas būtiski ierobežos plastmasas maisiņu patēriņu. Varētu pat teikt, ka Eiropas Savienībā gaidāma plastmasas maisiņu revolūcija.

Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele TVNET norādīja, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, būs jāizvēlas no diviem variantiem.

Pirmais variants ir no 2018.gada vispār neļaut piedāvāt maisiņus bez maksas.

Bet otrais variants ir nodrošināt, ka līdz 2019.gada beigām uz vienu iedzīvotāju gadā tiek izmantoti 90 maisiņi. Līdz 2025.gada beigām šim skaitlim jānoslīd līdz 40.

Patlaban viens Latvijas iedzīvotājs gadā izlieto 466 maisiņus!
Foto: Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Iemesls tik drastiskiem pasākumiem –

89% plastmasas maisiņu tiek lietoti vienu reizi, bet to sadalīšanās dabā ilgst pat simtiem gadu.

Pašlaik plastmasas maisiņi un pudeles veido aptuveni 70% plastmasas atkritumu, kas peld jūrās.

Par kuriem maisiņiem ir runa?

Runa ir gan par tiem maisiņiem, kuros liekam banānus un tomātus, gan par tiem, kuros nesam preci no veikala. Šie noteikumi neattieksies uz plastmasas maisiņiem, kas vajadzīgi higiēnas prasību nodrošināšanai, piemēram, gaļai.

Kas notiek tagad likumdevēju līmenī?

Rībele skaidroja, ka par šo Eiropas Savienības likumu abi savienības likumdevēji – Eiropas Parlaments un Padome - konceptuāli jau vienojušies.

Nākamotrdien to oficiāli apstiprinās parlaments, pēc tam – Padome. Tad šī direktīva būs jāpārņem dalībvalstīm, arī Latvijai.

Foto: Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu