Šopavasar Zoodārzā nogādāti astoņi pludmalē atrastie ronēni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šopavasar Rīgas Zooloģiskajā dārzā nogādāti astoņi Baltijas jūras piekrastē atrastie roņu mazuļi - septiņi pelēkie roņi un viens pogainais sīkronis, pastāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāve Laura Līdaka.

«Ronēniem klājas labi. Viņi ēd reņģes un pieņemas svarā,» sacīja Līdaka. Viņa pavēstīja, ka patlaban ronēniem tiek meklētas mājas citos zooloģiskajos dārzos vai dzīvnieku kolekcijās, jo Rīgas Zooloģiskajā dārzā nav tik daudz vietas, lai kādam no ronēniem tas kļūtu par patstāvīgu mājvietu. «Ja ronēni ir izbaroti un tiek laicīgi palaisti atpakaļ jūrā, viņi var izdzīvot. Taču tas jāuzskata par pēdējo iespējamo risinājumu,» sacīja Zoodārza pārstāve.

Viņa pastāstīja, ka citi ronēni šopavasar Zoodārzā diezin vai nokļūs, jo roņiem mazuļi dzimst marta beigās un «aprīlis ir jūtīgākais mēnesis».

Līdaka arī norādīja, ka, salīdzinot ar citiem pavasariem, šogad Zoodārzā uzņemts liels skaits roņu mazuļu. «Turklāt ne visi piekrastē atrastie ronēni tika pārvesti uz Zooloģisko dārzu - tur nonāca tikai kritiskākie gadījumi,» stāstīja Līdaka. Viņa arī piebilda, ka piekrastē atrasto mazuļu skaits saistāms ar laikapstākļiem - šogad jūrā neveidojās biezi ledus klāji, tālab bija lielāka varbūtība, ka roņi no Igaunijas salām tiek atpūsti līdz Latvijas piekrastei.

Kā ziņots, pirmais roņu mazulis no piekrastes Jūrmalā Rīgas Zoodārzā šogad nonāca 16.martā.

Līdz šim Rīgas Zooloģiskajā dārzā katru pavasari lielākā vai mazākā skaitā tiek uzņemti nelaimē nonākuši pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi. Pērn tie bija trīs, bet iepriekš pēc siltām ziemām uz zoodārzu nogādāti pat 16 ronēni.

Sastopot ronēnu, vajag novērtēt viņa izskatu, saprotot, vai tas ir balts vai jau pelēks, veselīgs un apaļš vai tievs un vājš, vai nav redzamas kādas vaļējas brūces. Informēt par ronēnu un konsultēties ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem iespējams pa tālruni 67509545 vai mobilo tālruni 29198590. Speciālisti sazināsies ar reģionālo inspektoru, kurš uz vietas novērtēs situāciju un pieņems lēmumu - vai atstāt dzīvnieku pludmalē, vai arī transportēt uz Zooloģisko dārzu. Pats atradējs transportēt ronēnu nedrīkst, norāda Zooloģiskā dārza darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu