Britu sieviete pamet nodrošinātu dzīvi Anglijā, lai Portugālē audzētu alpakas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

46 gadus vecā Lisa Vella-Gata 2009. gadā no Anglijas pārcēlās uz saulaino Portugāli, lai tur atvērtu savu eksotisko dzīvnieku alpaku fermu.

Alpakas Vella-Gata audzē, lai no tām iegūtu vilnu. Izrādās, šie ļoti retie kamieļu dzimtas dzīvnieki lepojas ar siltu kažociņu.

Anglietes saimniecība nav liela - fermā mīt vien 14 cēlie dzīvnieki. Gada laikā tie saražo gandrīz 50 kilogramus vilnas. Tas var nešķist īpaši daudz, bet Lisa saka, ka iztikšanu viņa šādi sev nodrošina.

Alpaku vilna ir visai dārgs produkts, ko senos laikos varējuši atļauties tikai īpaši turīgi ļaudis.
Foto: Reuters/Scanpix

Alpakas lielākoties mitinās Dienvidamerikas Andos. Pirms daudziem gadu tūkstošiem alpakas bijušas Dienvidamerikas indiāņu mājdzīvnieki. Kalnu reģionu iedzīvotājiem viens no lielākajiem izaicinājumiem vienmēr bijusi pareizā apģērba izvēle - dienas ir karstas, bet naktis ļoti aukstas. Kalnos gaisa temperatūra varēja noslīdēt līdz pat -20 grādiem.

Un šeit lieti talkā nākot alpaku vilna, kam piemīt izcilas termoregulācijas īpašības.
Foto: Reuters/Scanpix

Alpaku vilna esot vairākkārt izturīgāka nekā aitu vilna.

Pie pozitīvajām īpašībām pieskaita arī to, ka tā nav alerģiska, no šīs vilnas gatavotie apģērbi neizstiepjas un nesaveļas un vilnai piemītot pašattīrīšanās īpašības.
Foto: Reuters/Scanpix

Alpaku vilna mēdz atšķirties pēc krāsas. Esot vairāki desmiti dažādu toņu no balta līdz pat melnam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu