«Latvijas Valsts meži» atjauno mežus, iestādot 22 miljonus dažādu koku stādu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

AS «Latvijas Valsts meži» (LVM) apsaimniekotajos mežos līdz maijam 6200 hektāros iestādīti vairāk nekā 22 miljoni jauno kociņu, kas ir 80% no pavasarī plānotā mežu atjaunošanas apjoma - 7700 hektāriem, tikmēr kopumā šogad plānots atjaunot 14 600 hektārus meža, informēja uzņēmumā.

Lai valsts mežos saglabātu sugu proporciju un bioloģisko daudzveidību, šajā pavasarī 3400 hektāru platībā iestādītas priedes, 2100 hektāros - egles, 668 hektāros - bērzi, 24 hektāros - ozoli un melnalkšņi.

Dienvidlatgales, Vidusdaugavas un Zemgales mežsaimniecībās, kur laikapstākļi bijuši labvēlīgāki, plānotie meža atjaunošanas darbi jau gandrīz pabeigti. Arī pārējās mežsaimniecībās jau apstādīta vairāk nekā puse no šajā sezonā plānotajām platībām.

Galvenokārt jaunie kociņi tiek stādīti izcirtumos, kā arī teritorijās, kas cietušas no salnām, slimībām, kukaiņu vai pārnadžu bojājumiem, kā arī meža platībās, kas dabiski nav pilnībā atjaunojušās. Meža atjaunošanā izmanto gan kailsakņu stādus ar uzlaboto sakņu sistēmu, gan ietvarstādus, kas «LVM Sēklas un stādi» kokaudzētavās tiek audzēti no plantācijās iegūtām sēklām.

Kā ziņots, LVM apgrozījums pērn sasniedza 275,1 miljonu eiro, bet peļņa bija 76,9 miljoni eiro, liecina uzņēmuma mājaslapā publicētais neauditētais gada pārskats. Tikmēr 2013.gadā kompānijas apgrozījums bija 259,894 miljoni eiro, bet peļņa - 60,49 miljoni eiro.

LVM pieder 1,63 miljoni hektāru apsaimniekotas valsts mežu zemes, tajā skaitā 1,60 miljoni hektāru meža zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Kā dabas aizsardzības teritorijas tiek apsaimniekoti 0,32 miljoni hektāru jeb 20% no LVM valdījumā esošās zemes kopplatības. Galvenais uzņēmuma produkts ir kokmateriāli, katru gadu piedāvājot tirgū aptuveni piecus līdz septiņus miljonus kubikmetru koksnes. 100% uzņēmuma akciju pieder valstij, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu