Ornitologi satraukti par dabas daudzveidības mazināšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Ledinš, Latvijas Ornitoloģijas biedrība

Latvijas Ornitologu biedrība (LOB) ir satraukusies par jaunākajiem Eiropas dabas stāvokļa datiem, kas liecina par dabas daudzveidības mazināšanās tendencēm.

Saskaņā ar šonedēļ publicēto Eiropas Vides aģentūras pētījumu dabas daudzveidība Eiropā turpina samazināties, vienlaikus gan Eiropas Savienības (ES) aizsargājamo dabas teritoriju tīkls «Natura 2000» palīdz stāvokli uzlabot, informēja LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Patlaban 52% Eiropas putnu sugu ir labvēlīgā aizsardzības stāvoklī, kas nozīmē, ka tām ir stabila vai augoša populācija, bet 17% sugu ir apdraudētas. Kā galvenais apdraudējums putnu sugām ir minēts lauksaimniecība un dabisko apstākļu pārveidošana. No ES īpaši aizsargājamām putnu sugām 40% ligzdojošo populāciju vērojams ilgtermiņa pieaugums, bet, vērtējot visas ligzdojošās sugas kopā, pozitīvas tendences ir tikai 31% sugu.

Vēl sliktāks ir ES īpaši aizsargājamo biotopu un sugu stāvoklis, jo tikai 16% ES Biotopu direktīvā iekļauto biotopu un 23% sugu ir labā stāvoklī. Vissliktākajā stāvoklī ir purvu, kāpu un zālāju biotopi. Kā galvenais drauds ir minēts lauksaimniecība.

Ķerus uzsver, ka jaunākie dati ir apliecinājums tam, ka ir nepieciešams darīt vēl vairāk, lai nodrošinātu sugu un dzīvotņu aizsardzību. Viens no risinājumiem būtu pilnvērtīga ES Putnu direktīvas un Dzīvotņu direktīvas īstenošana, jo jau līdzšinējā pieredze norādot, ka mērķtiecīgi dabas aizsardzības pasākumi strādā, turklāt tiem ir pozitīva ietekme ne tikai uz mērķa sugām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu