Latvijas briologi Gaujas Nacionālajā parkā atklājuši jaunu sūnu sugu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: A. Mežaka

Brioloģijas (botānikas nodaļa, kas pēta šūnveidīgos augus) ekspedīcijas gaitā Gaujas Nacionālajā parkā pētnieki atklājuši jaunu sūnu sugu - 'Campylopus fragilis', informēja Rēzeknes Augstskolas (RA) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jaunā sūnu suga tika atrasta pirmajā ekspedīcijas dienā, 15.aprīlī, uz smilšakmens atsegumiem Gaujas Nacionālajā parkā. Sūnu suga 'Campylopus fragilis' ir sīka, grūti pamanāma un reta.

Brioloģijas ekspedīcijas viens no organizatoriem Vācijas sūnu speciālists Stefens Kaspari bija patīkami pārsteigts par lielo sūnu daudzveidību Gaujas Nacionālajā parkā, kur salīdzinoši mazā mērogā vērojama liela sugu bagātība, piemēram, uz smilšakmens atseguma vienā kvadrātdecimetrā tika atrasta 21 sūnu suga. Briologs arī atzīmēja, ka interesanti redzēt Latvijā sūnu sugas, kuras ir reti sastopamas kalnos Rietumeiropā.

RA Reģionālistikas zinātniskā institūta vadošā pētniece Anna Mežaka atzīmēja, ka starptautiskā sadarbība ir ļoti nozīmīgs aspekts arī brioloģijas attīstībā Latvijā, jo bieži vien atver jaunu pieredzi un iespējas sūnu pētniecībā. Smilšakmens atsegumi, kas nodrošina mikronišu daudzveidību arī sūnām, ir Eiropas nozīmes aizsargājams biotops Latvijā - to aizsardzība un zinātniskā pētniecība ir arī Latvijas pienākums.

AS «Latvijas Valsts meži» vecākajai vides ekspertei Ilzei Rērihai smilšakmens atsegumi un to brioflora ir vieni no mīļākajiem izpētes objektiem, tāpēc ļoti nozīmīga bijusi iespēja konsultēties ar Vācijas sūnu speciālistu. Iegūto pieredzi būs iespējams izmantot tālākajā darbā, jo arī AS «Latvijas Valsts meži» pārvaldījumā esošajās teritorijās ir sastopami smilšakmens atsegumi ar retām un īpaši aizsargājamām sūnu sugām.

Ekspedīcijas gaitā briologi arī apmainījās pieredzē sūnu sugu identificēšanā, izplatībā, ekoloģijā un aizsardzībā. Ekspedīciju organizēja Kaspari sadarbībā ar Mežaku un Latvijas Botāniķu biedrību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu