Līdz vasaras beigām tūristiem būs slēgta Sietiņieža apskate

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gaujas Nacionālais parks

Saistībā ar tūrisma infrastruktūras uzlabošanu aptuveni līdz vasaras beigām tūristiem apskatei būs slēgts Sietiņiezis Gaujas Nacionālajā parkā, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Remontdarbi ir sākuma stadijā, tāpēc patlaban esot grūti prognozēt, cik ilgi darbi norisināsies, taču līdz vasaras beigām tiem vajadzētu būt pabeigtiem, skaidroja DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts. Ja darbi veiksies raiti, tos varētu pabeigt arī pusotra mēneša laikā.

Sietiņieža apkārtnē tiks labiekārtotas pastaigu takas 565 metru garumā, tostarp uzlabojot takas segumu 306 metru garumā, lai tas unikālo dabas objektu padarītu pieejamāku, bet vienlaikus pasargātu to no nelabvēlīgās apmeklētāju ietekmes. Projekta laikā paredzēts labiekārtot arī atpūtas zonu, novietojot tajā jaunu galdu un solus, tiks izbūvēta jauna nojuma, tualete, kā arī taps jauna laivu novilkšanas vieta un kāpnes uz to.

Līgums par darbu veikšanu ir noslēgts ar SIA «Vidzemes energoceltnieks», un saskaņā ar līgumu darbiem jābūt pabeigtiem līdz 30.novembirm.

Sietiņiezis ir lielākais balto smilšakmeņu atsegums Latvijā un tas ir valsts nozīmes aizsargājams ģeoloģisks dabas piemineklis. Objekts atrodas Kocēnu novadā. Informācija Gaujas Nacionālā parka mājaslapā liecina, ka iezi veido gaiši, vāji cementēti, sadēdējuši smilšakmeņi, kas veidojušies 350 miljonu senā ģeoloģijas vēstures periodā devonā, kad Latvijas teritoriju klāja jūra. Dažādus ģeoloģiskos procesus gan var novērot arī vēl mūsdienās. Piemēram, joprojām norisinās ieža dēdēšana jeb pakāpeniska sairšana, ko ietekmē temperatūru svārstības un ūdens darbība. Veidojas nobrukumi, atsedzas jaunas slāņkopas, veidojas nišas un grotas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu