Asociācija: joprojām kavējas kartupeļu stādīšana; pirmā raža būs vēlāk

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dažviet Latvijā lietus dēļ vēl joprojām ir aizkavējusies kartupeļu stādīšana un līdz ar to arī pirmā kartupeļu raža varētu ienākties vēlāk, pastāstīja Kartupeļu Audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa norādīja, lai arī lielākā daļa kartupeļu ir iestādīta, piemēram, dažviet Vidzemē un Latgalē, lietus dēļ stādīšanas darbi ir aizkavējušies. Taču precīzi nav iespējams pateikt, cik daudz procentuāli kartupeļu vēl nav iestādīti, jo nav statistikas par pārtikas kartupeļu kopapjomu.

Kraukle piebilda, ka nav arī iespējams pateikt, vai vēlāk stādītajiem kartupeļiem būs sliktāks ražas - tas lielā mērā būs atkarīgs no laika apstākļiem vasarā. «Zeme ir auksta un tie kartupeļi, kas ir iestādīti, tāpat neaug ātri. Pavasaris visā visumā ir vēls un arī iestādītie kartupeļi ļoti lēni aug. Jautājums, kad kartupeļi sadīgs, cik ilgi būs veģetācija, kāda būs vasara. Protams, ka ik viena diena, kad kartupelis nav saņēmis dienišķo saules gaismu, nāk par sliktu,» viņa sacīja, atzīmējot, ka kartupeļiem nepieciešami siltāki laika apstākļi nekā līdz šim bijuši.

Savienības valdes priekšsēdētāja arī norādīja, ka samērā vēsā pavasara un novēlotās veģetācijas dēļ pirmā kartupeļu raža šogad lielākajā daļā Latvijas varētu ienākties vēlāk nekā pērn. «Nelielās platībās kartupeļu raža varētu [ienākties] tādā pašā laikā kā pagājušogad, bet masveidā, ja laika apstākļi strauji neuzlabosies, domāju, ka raža varētu būt mazliet vēlāk nekā pagājušajā gadā,» sacīja Kraukle, piebilstot - ja citus gadus pirmā raža ienācās jūlija sākumā, taču šogad jūlija sākumā ražu varēs ievākt vien atsevišķās saimniecībās.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu