Aicinām boikotēt šīs desiņas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai pikniks iespējams bez desiņām, kurās ir veselībai bīstamais mononātrija glutamāts jeb e viela ar numuru E621? Uztura speciāliste Sintija Jākobsone izpētījusi, ka šī viela pievienota daudzām desām. Viņa aicina izvairīties no produktiem, kuros ir šī e-viela.

Uztura speciāliste norāda, ka patlaban veikalu plauktos ir tik daudz dažādu gaļas izstrādājumu, ka patērētāji var apmulst no lielās izvēles. Viņa iesaka pirms produkta iegādes iepazīties ar uzrakstiem uz etiķetes.

Īpaša uzmanība jāpievērš produkta sastāvdaļām. Pirmkārt, cik daudz gaļas produktos vispār ir pievienota gaļa.

Par diezgan labiem atzīstami jau tie gaļas izstrādājumi, kuros gaļas daudzums pārsniedz 50%,

jo daudzās desās gaļas daudzums nesasniedz pat pusi.

Foto: TVNET

Ieteicams izvairīties no desām, kurās ir mehāniski atdalīta gaļa.

Mehāniski atdalīta gaļa nozīmē samaltas ādas, kaulus, skrimšļus, cīpslas.

Mehāniski atdalītas gaļas produktus noteikti nevajadzētu pasniegt bērniem.

Foto: TVNET
Runājot par e-vielām, Jākobsone iesaka noteikti izvairīties no gaļas izstrādājumiem, kuriem pievienots E621 jeb mononātrija glutamāts.

Lai gan daudz ražotāju labprāt pievieno šo e-vielu saviem produktiem, tā var izraisīt dažādus veselības traucējumus.

Foto: TVNET

Tāpat patērētājiem jābūt uzmanīgiem ar konservantiem, kas pievienoti gaļas izstrādājumiem. Lai no tiem pilnībā izvairītos, uztura speciāliste iesaka gatavot gaļu pašiem, nevis iegādāties veikalos esošos un konservantiem bagātos produktus. Ja tomēr izvēlaties gatavos izstrādājumus, vēlams tos neēst pārāk bieži.

Foto: TVNET

Tāpat jāatceras, ka parasti desas satur diezgan daudz sāls - ja desiņas un dažādus gatavos gaļas izstrādājumus ēd lielā daudzumā un bieži, tad uzņemsim vairāk sāls, nekā organismam vajadzīgs.

Pieaugušam cilvēkam dienā nevajadzētu apēst vairāk par 5 gramiem sāls, bet

100 gramos desiņu mēdz būt pat puse no dienā nepieciešamā sāls daudzuma.
Foto: TVNET

Alerģiskiem cilvēkiem jāpievērš uzmanība dažādiem alergēniem, piemēram, kviešu miltiem, sojai, kas ir daudzu desu sastāvā.

Foto: TVNET

Izpētot ļoti daudzu gaļas produktu iepakojumus, uztura speciāliste secina, ka vislabākais sastāvs ir tām desiņām, kas domātas bērniem. Lai gan arī šajā ziņā ražotāji mēdz grēkot, tomēr

daudzās bērniem domātās desiņās ir diezgan liels gaļas daudzums, maz sāls un mazāk e-vielu.
Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu