VVD: Liepājā noplūdušie 80 kilogrami freona ir ievērojams daudzums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Liepājā, garnadžiem cenšoties nozagt bronzas caurules, noplūduši 80 kilogrami freona, Valsts vides dienests norāda (VVD), ka tas ir ievērojams daudzums.

Valsts policijas pārstāve Signe Šteinberga pastāstīja, ka 29.jūnija rītā Liepājā, Ganību ielā, konstatēts, ka veikalam ir pārkniebtas dzesēšanas iekārtas bronzas caurules, līdz ar to izplūduši 80 kilogrami freona.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess.

Savukārt VVD pārstāve Jūlija Ņikitina pastāstīja, ka noplūdušās vielas apjoms ir visai ievērojams.

Freons tiek uzskatīts par siltumnīcefekta izraisošu gāzi, tāpēc pastāv stingrs regulējums, kādā veidā drīkst notikt darbības ar to.

Valsts vides dienests kontrolē uzņēmumus (likuma izpratnē - operatorus), kas nodarbojas ar siltumnīcefekta gāzu izplatīšanu. Pērn VVD izsniedzis 37 speciālās atļaujas (licences) darbībām ar aukstuma aģentiem (18 jaunas, 19 atkārtoti pagarinātas). Šā gada februārī šo speciālo atļauju skaits sasniedzis 87.

Šādu pieaugumu lielā mērā sekmējusi arī Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 16. aprīlī pieņemtā regula Nr. 517 par fluorētām siltumnīcefekta gāzēm, kuras 10. panta 6. punkts nosaka, ka uzņēmumi vairs nedrīkst pārdot šīs vielas personām, kurām nav sertifikāta vai licences. Līdz ar to, piemēram, saldēšanas iekārtu, kondicionēšanas sistēmu apkopei tā ir obligāta prasība.

Latvijā savukārt šādu speciālas licences ieviešanu nosaka Ministru kabineta noteikumi par īpašiem ierobežojumiem un aizliegumiem attiecībā uz darbībām ar ozona slāni noārdošām vielām un fluorētām siltumnīcefekta gāzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu