Netīrākā jūras pludmale - Tūjā; tīrākā - Abragciemā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Ekspedīcijas «Mana jūra 2015» laikā veiktajā jūras piekrastes atkritumu monitoringā noskaidrojies, ka netīrākā pludmale Latvijā ir Tūjā, bet no atkritumiem tīrākā ir Abragciema peldvieta, informēja kampaņas pārstāve Elīna Kolāte.

Abragciema pludmalē uz 100 metriem atrastas 18 atkritumu vienības, kamēr Tūjas pludmalē tādu bijis 498.

Starp tīrākajām pludmalēm ir Mērsrags ar 39 atkritumu vienībām uz 100 metriem, Jaunķemeri (45 vienības, Kolka (56 vienības), Apšuciems (58 vienības), Miķeļtornis (59 vienības), Mazirbe (60 vienības), Pūrciems (61 vienība), Gaujas ieteka Rīgas līcī (75 vienības), bet tīrāko pludmaļu desmitnieku noslēdz Salacgrīva ar 77 atkritumu vienībām.

Otra netīrākā pludmale aiz Tūjas ir Daugavgrīva, kur atrasti 469 atkritumi uz 100 metriem, trešajā vietā ir Nida Latvijas-Lietuvas pierobežā ar 508 atkritumu vienībām. Saulkrastos savāktas 316 atkritumu vienības, Užavā - 228, Papē - 212, Liepājas Karostā - 208, Pāvilostā – 207, Staldzenē – 206, bet Lilastē bijusi 191 atkritumu vienība uz 100 metriem.

Savukārt par piesārņotāko šogad atzīta piekrastes josla no Nidas līdz Pāvilostai, kur uz 100 metriem savāktas vidēji 195 atkritumu vienības. Otrs netīrākais piekrastes posms bijis Vidzemē - Rīgas un Jūrmalas pludmalēs bijušas vidēji 163 atkritumu vienības uz 100 metriem. Kurzemes piekrastes posmā no Jūrkalnes līdz Kolkas ragam savāktas 132 atkritumu vienības. Vistīrākais posms bijis Kurzemes Rīgas līča piekraste, kur atrastas vidēji 92 atkritumu vienības uz 100 metriem.

Jūras piesārņojošo atkritumu monitoringi veikti pēc ANO Vides programmas metodikas - apsekotas pludmales 100 metru garumā no ūdens līnijas līdz pirmajai pastāvīgajai veģetācijai vai līdz stāvkrastam un uzskaitīti visi atrastie atkritumi

Šogad kopumā atrasto atkritumu daudzums gan bijis mazāks nekā pagājušajā gadā, tomēr esot jāņem vērā, ka šogad monitorings veikts mēnesi ātrāk, kad tūrisma sezona vēl ir tikai pašā sākumā, norāda kampaņas rīkotāji. Satraucošākais esot, ka šogad ir liels daudzums plastmasas atkritumu, kas bijusi vairāk nekā puse no visiem atkritumiem. Bijušas gan plastmasas virves, maisiņi, cigarešu izsmēķi, pudeļu korķi, kā arī neidentificējamas izcelsmes un funkcijas plastmasas gabali.

Lai aktualizētu jautājumu par piekrastes vides tīrību, pludmalēs savāktie atkritumi tiks pasniegti vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK).

Ekspedīcija «Mana jūra 2015» sākās 26.maijā Nidā pie Lietuvas un Latvijas robežas un ilga līdz 28.jūnijam, kad tās dalībnieki šķērsoja finiša līniju Ainažos pie Latvijas un Igaunijas robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu