Paradīze zemes virsū: krāšņais, bet apdraudētais Lielais Barjerrifs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas saulei izgaismojot kristālskaidros ūdeņus Lielajā Barjerrifā, pamatīgu pārbaudi veikuši UNESCO pasaules mantojuma eksperti - viens no krāšņākajiem mūsdienu dabas brīnumiem ir lielās briesmās.

UNESCO ekspertu uzdevums bija pārbaudīt pasaulē lielākās dzīvās ekosistēmas «veselību». Lielajā Barjerrifā vienkopus vairāk nekā 2000 kilometru garumā atrodami tūkstoši visdažādāko krāsu koraļļrifu, kas Austrālijā ik gadu ienes arī miljardiem dolāru no tūristu kabatām.

Daži koraļļi ekoloģisko pārmaiņu rezultātā pamatīgi cietuši, un izzušana draud virknei dzīvnieku sugu, to vidū ir jūras govis un lielie zaļie bruņurupuči.

UNESCO trešdien paziņoja savu lēmumu, vai rifs, kurš teritorijas ziņā ir lielāks nekā Lielbritānija, Nīderlande un Šveice, kopā ņemot, tiks iekļauts apdraudētā pasaules mantojuma sarakstā. Austrālijas valdība no tā visiem spēkiem centās izvairīties. Lēmums bija Austrālijai par labu - pagaidām UNESCO rifu apdraudēto sarakstā vēl neiekļauj, taču noteikts divus gadus ilgs pārbaudes periods.

Ja UNESCO rifu apdraudēto sarakstā iekļautu, tas varētu novest pie nopietniem kuģošanas un ostu paplašināšanas ierobežojumiem,

kas savukārt nāktu par ļaunu Austrālijas ekonomikai tirdzniecības un enerģētikas jomā.

Foto: Reuters/Scanpix

Austrālijas diplomātiskajās aizkulisēs darīja visu iespējamo, lai UNESCO lēmums būtu tai ekonomiski labvēlīgs.

Austrālijas eksperti norādījuši, ka apdraudētā Lielā Barjerrifa veselībā vērojami uzlabojumi. «Tas ir mans uzskats un daudzu citu cilvēku uzskats, ka barjerrifs ir veicis pagriezienpunktu un lēnām atlabst,» saka Lēdijas Eliotas salas ekokūrorta vadītājs.

Foto: Reuters/Scanpix

Tomēr tā nedomā visi: 2010. gadā uz sēkļa barjerrifā uzskrēja Ķīnas ogļu transportkuģis, izraisot starptautisku sašutumu.

Kopš tā laika daži eksperti bieži pauduši bažas par situāciju Austrālijas piekrastē, īpaši saistībā ar ogļraktuvēm Kvīnslendā un intensīvo rūpniecisko kuģu kustību šajā rajonā.

Organizācijas «Greenpeace» pārstāvji izteikušies, ka

Lielajā Barjerrifā, kas sācis veidoties pirms 18 miljoniem gadu, pēdējo 30 gadu laikā iznīcināti 50% koraļļrifu.

Un šā gada sākumā UNESCO pārstāvji paziņoja, ka rādītāji par rifu esot «slikti». Ņemot vērā UNESCO trešdienas lēmumu, saprotams, ka Austrālijai dots laiks, lai bažas par unikālās dabas vērtības saglabāšanu mazinātu.

Foto: Reuters/Scanpix

Lielais Barjerrifs ir pasaulē lielākā koraļļu sistēma, kas sastāv no tūkstošiem rifu un aptuveni 900 salām. Tā ir unikāla mājvieta vairāk nekā 2000 zivju kopienām. Šī ir pasaulē lielākā dzīvā ekosistēma. Daudzi šīs ekosistēmas rifi pacēlušies virs ūdens, veidojot salas ar neticami skaistām pludmalēm. Barjerrifs ir mājvieta virknei aizsargājamu sugu.

Gleznaino skatu dēļ Lielo Barjerrifu ik gadu apmeklē arī vairāk nekā 1,5 miljoni tūristu no visas pasaules.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu