Vai jogurti ir tik veselīgi, kā daudzi par tiem domā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai jogurti ir tik veselīgi, kā daudzi par tiem domā? Uztura speciāliste Baiba Grīnberga intervijā portālam TVNET akcentē, ka piena produktos ir ne tikai veselīgas sastāvdaļas, bet arī diezgan daudz cukura. Dažos iepakojumos ir tik daudz cukura, ka, izēdot vienu trauciņu, cilvēks uzņem daudz vairāk cukura, nekā viņš visas dienas laikā ir spējīgs patērēt.

Kas īsti ir jogurts?

Sarunas sākumā vispirms noskaidrojam, kas ir jogurts. Tas ir skābēts, raudzēts piena produkts, kas satur dabiskās pienskābās baktērijas. Tās labvēlīgi ietekmē vēdera darbību. Tāpat pozitīvi, ka jogurtā ir pilnvērtīgās olbaltumvielas, kas nepieciešamas organisma augšanai un attīstībai.

Dabisks jogurts tā veselīguma dēļ ieteicams arī slimiem ļaudīm un maziem bērniem.

Uzmanīgi ar cukuru!

Bet garšas uzlabošanai jogurtiem parasti pievienots arī diezgan daudz cukura.

Cukurs pats par sevi nav nekas slikts, bet bieži vien problēmas rodas tad, ja cilvēki to lieto pārāk daudz, aizmirstot par fiziskām aktivitātēm.

100 gramos jogurta parasti ir aptuveni 5-15 grami cukura.

Grīnberga stāsta, ka pieaugušam cilvēkam dienā uzņemtā papildus cukura deva ir no 25 līdz 50 gramiem, bet bērniem nevajadzētu dot vairāk par 25 gramiem cukura dienā. Turklāt jāatceras, ka

cukurs pievienots gandrīz visiem rūpnieciski ražotajiem produktiem, piemēram, maizei, cepumiem.

Tikai ļoti sportisks cilvēks varētu atļauties uzņemt 100 gramus cukura dienā.

Pieaugušam cilvēkam dienas laikā nevajadzētu uzņemt par vairāk nekā 25-50 gramiem cukura. Tikai ļoti aktīvi un sportiski ļaudis varētu atļauties ēdienam pievienot 100 gramus cukura
Pieaugušam cilvēkam dienas laikā nevajadzētu uzņemt par vairāk nekā 25-50 gramiem cukura. Tikai ļoti aktīvi un sportiski ļaudis varētu atļauties ēdienam pievienot 100 gramus cukura Foto: TVNET

Kuri ir labākie jogurti?

Uztura speciāliste iesaka izvēlēties jogurtus un citus piena produktus, kam ir palielināts olbaltumvielu daudzums.

Tāpat labāk pirkt bezpiedevu jogurtus, kam garšas uzlabošanai mājās var pievienot ogas, augļus, ievārījumu, riekstus vai citas piedevas.

Runa ir par daudzumu

Lasot jogurtu iepakojumus, jāatceras, ka cukura un citu vielu daudzums norādīts uz 100 gramiem, nevis visā iepakojumā. Bet parasti neviens cilvēks neizēd tikai pusglāzi jogurta.

Izsalcis cilvēks vienā ēdienreizē var izdzert pat litru jogurta, tādējādi uzņemot trīs dienu cukura normu.

Ņemot vērā daudziem jogurtiem pievienoto cukura daudzumu, šos saldos nevajadzētu ēst lielā daudzumā un katru dienu.

Piena produkti atšķiras pēc pievienotā cukura daudzuma. Parasti jogurtiem pievieno ap 10-15 gramiem cukura uz 100 gramiem.
Piena produkti atšķiras pēc pievienotā cukura daudzuma. Parasti jogurtiem pievieno ap 10-15 gramiem cukura uz 100 gramiem. Foto: TVNET

Maldinošs priekšstats

Lai gan daži jogurtu iepakojumi mudina domāt, ka trauciņā atrodas ļoti veselīgs produkts, tomēr tas var izrādīties arī maldīgs priekšstats.

Piemēram, jogurtam, uz kura iepakojuma rakstīts «Esi formā!» un «0% tauku», pievienots ļoti daudz cukura.

Uz produktu etiķetēm cukurs tiek apzīmēts ar dažādiem vārdiem, piemēram, glikoze, fruktoze, galaktoze, cukura sīrups, glikozes-fruktozes sīrups. Visi šie nosaukumi norāda, ka jogurtam pievienots cukurs.

Kas labāks - cukurs vai mākslīgais saldinātājs?

Savukārt uz citiem iepakojumiem rakstīts, ka to sastāvā nav cukura, bet saldā garša tiek panākta ar mākslīgo saldinātāju palīdzību.

Ja vien iespējams, mākslīgos saldinātājus labāk neizvēlēties.

Tad jau labāk dot priekšroku jogurtiem ar dabīgiem saldinātājiem, piemēram, stēviju.

Kopumā uztura speciāliste uzskata, ka ražotāji varētu pievienot jogurtiem krietni mazāk cukura.

Viņa arī pārliecinājusies, ka daļai jogurtu ir ļoti grūti salasāmas sastāvdaļas - uz etiķetes esošie burtiņi ir ļoti sīki un teksts ir saspiests.

Uz veikalu ar brillēm vai pat lupu

Mūsu kopējais ieteikums, analizējot dažādu jogurtu iepakojumus - daļa jogurtu ir patiešām veselīgi un ieteicami, bet

citiem jogurtiem ir pievienots tik daudz cukura, ka ar tiem varētu našķēties tikai retās svētku reizēs nevis ikdienā.

TVNET aicina savus lasītājus ielūkoties produkta sastāvdaļu aprakstā pirms pirkšanas un izvēlēties pēc iespējas veselīgākas preces.

Pētot jogurtu sastāvu, TVNET mērķis nav aizskart kādu konkrētu uzņēmumu un tā ražojumus. Produktus izvēlējāmies pēc nejaušības principa un uztura speciālistes ieteikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu