Rīgas mežacūkas sāks tvarstīt nākamās nedēļas beigās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Rīgā dzīvojošo mežacūku tvarstīšana varētu tikt sākta nākamās nedēļas beigās, šodien vienojās Rīgas domes Medību koordinācijas komisija.

Jau šodien vai, vēlākais, pirmdien, 6.jūlijā, komisija nosūtīs iesniegumu Rīgas reģionālajai virsmežniecībai, lai saskaņotu mežacūku ķeršanas un izlaišanas procesus. Ar mežacūku ķeršanu nodarbosies Pierīgas mednieku klubs, kuram, kā atzina komisijā, ir šim darbam nepieciešamā kapacitāte, kā arī pieredze.

Patlaban neesot mežacūku ķeršanai piemērots laiks, jo tām ir pieejams ļoti daudz barības.

Dzīvnieku ķeršanai plānots izmantot kukurūzu, kas ir mežacūku našķis, kas nav ikdienā pieejams. Dzīvnieku ķeršanai nepiemērotais laiks traucē paredzēt konkrētu laiku, kas būtu nepieciešams mežacūku izķeršanai un pārvietošanai. Visas Rīgas cūkas plānots pārvietot līdz rudenim.

Plānots, ka mežacūkas tiks izvestas uz Rīgas pašvaldībai piederošām meža teritorijām Tīnūžos. Kā skaidroja komisijas vadītājs Juris Radzēvičs, šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu iespējamo cūku mēra izplatību no Daugavas labā krasta uz kreiso krastu.

Iesaistītās puses pauž pārliecību, ka no Rīgas izvestās mežacūkas atpakaļ neatgriezīsies, jo tās plānots pārvietot tālu no teritorijas, kur tās saķertas. Tāpat

noķertās cūkas tiks iezīmētas, tādējādi ļaujot izsekot šo dzīvnieku atrašanās vietām un pārvietošanās ģeogrāfijai.

Komisija vienojās, ka strikti jānosaka darbiem paredzētā teritorija, lai nepieļautu ļaunprātīgas darbības, tostarp malumedniecību. Komisija nolēma, ka būtu jānosaka - ja mednieki nākotnē būs nomedījuši tās mežacūkas, kuras tika pārvietotas no Rīgas mikrorajoniem, un par to liecinās uz dzīvniekiem izvietotās krotālijas, medniekiem būtu jāziņo par to, kad un kur dzīvnieks nomedīts.

Iespējams, komisija sazināsies ar jomas zinātniekiem, lai piedāvātu iespējamu dzīvnieku dzīvesveida izpēti, jo dienestiem būs pieejama informācija par noķertajām mežacūkām, kas palīdzētu pētīt mežacūku uzvedību, migrācijas paradumus, kā arī citus faktorus, kas varētu būt noderīgi arī turpmākos darbos ar šiem dzīvniekiem.

Komisija saņēmusi arī vairākus iedzīvotāju elektroniskos iesniegumus par mežacūkām, kā arī citiem savvaļas dzīvniekiem Rīgas teritorijā. Vienā no šādiem iesniegumiem iedzīvotājs lūdzis kompensēt radušos izdevumus, kas saistīti ar mājdzīvnieku vakcināciju saistībā ar mežacūku klātesamību. To, vai šādas prasības tiks apmierinātas, lems pašvaldības juristi, skaidroja Radzēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu