Brīdina par karstuma radīto stresu augiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tā kā nedēļas nogalē turpināsies svelme, dārza augi un augļu koki izjūtot karstuma un sausuma stresu, līdz ar to lauksaimniekiem un mazdārziņu īpašniekiem iespēju robežās jārūpējas, lai šo negatīvo ietekmi pēc iespējas mazinātu, informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) eksperts Māris Narvils.

Augstas gaisa temperatūras gadījumā tiek traucēta saules gaismas uzņemšana jeb fotosintēze, pasliktinās augu barības elementu aprite, var apstāties augšana un augi var zaudēt jau uzkrātās vielas. Karstums un sausums var ievērojami izmainīt un pasliktināt iegūstamās ražas apjomu un kvalitāti. Šiem diviem stresa faktoriem ir pakārtoti vēl divi, kas ir cieši saistīti, - tā ir kaitēkļu pastiprināta vairošanās un arī atsevišķas slimības, piemēram, sausplankumainība var parādīties uz daudzām kultūrām, sevišķi dārzeņiem.

Tādēļ agronoms iesaka siltumnīcās segumu apstrādāt ar speciāliem līdzekļiem vai ar krītu, lai radītu augiem noēnojumu. Tāpat siltumnīcās ieteicams nodrošināt ventilāciju augu diennakti. Savukārt lauka augiem, ja iespējams, uzklāj agrotīklu, tas nedaudz samazinās gaismas un siltuma starojuma ietekmi, kā rezultātā augu lapu virsmas temperatūra būs nedaudz zemāka.

Reizi nedēļā, agrās rīta vai vēlās vakara stundās, var veikt augu rindstarpu seklu rušināšanu, lai novērstu vēl atlikušā mitruma zudumus no augsnes. Arī pārējos kopšanas darbus pārcelt uz vēsāko laika periodu.

«Ļoti bīstama ir temperatūras paaugstināšanās augu sakņu zonā, tādēļ jāveic augsnes papildus pieraušana, vēl labāk izmantot mulču - svaigi pļautu zāli, salmus, sienu, izravētās nezāles, kūdru, smalcinātas mizas, skaidas. Tas palīdzēs saglabāt mitrumu,» sacīja Narvils.

Savukārt saistībā ar laistīšanu viņš norādīja, ka tā jāveic tikai vēlās un agrās rīta stundās. Laistot citos diennakts laikos, iztvaikošanas dēļ ūdens zudumi var sasniegt vairāk par 50%.

«Laista maksimāli iespējami tuvu, sakņu zonā, lai ūdens var labāk iesūkties augsnē. Vienā reizē laista bagātīgi - vismaz desmit litri uz kvadrātmetru. Tad augi vismaz dažas dienas varēs izturēt bez laistīšanas. Jālaista lēni, lai neizskalotu augsni un ūdens nenotecētu no augu sakņu zonas. Ūdeni lietot siltu, auksts ūdens var radīt augiem vēl papildu stresu,» sacīja agronoms.

Kā ziņots, šajā nedēļas nogalē Latvijā gaidāma pamatīga svelme, un arī nākamnedēļ karstums vēl neatkāpsies.

Nākamajā nedēļā reizē ar mērenu rietumu vēju Latvijā ieplūdīs nedaudz vēsāks un mitrāks gaiss, tomēr gaisa temperatūra dienas laikā joprojām būs augsta - plus 19, plus 26 grādi. Arī naktis būs siltas - ap plus 14, plus 19 grādiem. Tomēr mākoņu būs vairāk, un jau pirmdien ir gaidāms lietus. Nedēļas vidū atsevišķos rajonos iespējamas arī stipras lietusgāzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu