Daudz runāts par to, ka veikalu plauktos atrodamie pusfabrikāti satur dažādas neveselīgas sastāvdaļas. Bet izrādās, ka arī no pašu dārzā izaudzētām ogām gatavots ievārījums var saturēt palmu eļļu un konservantu, jo tie pievienoti cukuram.
Izrādās, ka cukurs vairs nav tikai cukurs! Pievienota arī palmu eļļa!
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iesaka lasīt etiķetes
Uztura speciāliste Lizete Māldere, kura pamanīja cukuram pievienoto palmu eļļu, ieteica TVNET lasītājiem būt vērīgiem un pievērst uzmanību marķējumam pat tādiem pašsaprotami tīriem produktiem kā cukurs.
«Šajā gadījumā mani pārsteidza, ka
manis pašas gatavotais ievārījums nu saturēs gan konservantu kālija sorbātu, gan hidrogenētus palmu taukus.
Pievienots arī konservants
Kālija sorbāts ir dabiskas izcelsmes konservants, taču dziļi apšaubu, ka šeit pievienotais konservants patiešām iegūts ir no pīlādžogām.
Tāpat manis pašas vārītais ievārījums tagad saturēs arī pilnībā hidrogenētus palmu taukus.
Tie gan ir 0,1%, taču transtaukskābes cilvēka uzturā nav nepieciešamas un to klātbūtne cukura paciņā ir pārsteidzoša.»
Hidrogenēti tauki nav veselīgi
Uztura speciāliste arī atgādināja, ka pilnībā hidrogenēti tauki ir bieds sirds un asinsvadu sistēmai. Tie ietekmē holesterīna maiņu un palielina koronārās sirds slimības risku.