Pašvaldība zināja, ka ražotāji Tukuma novadā pārkāpj notekūdeņu piesārņojuma normas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Tukuma novadā esošie pārtikas ražotāji jau ilgstoši pārkāpuši notekūdeņu piesārņojuma normas, taču novads pievēris uz to acis, jo uzņēmumi novadā ir lielākie darba devēji, vēsta laikraksts «Neatkarīgā».

Uzņēmumi šobrīd esot nožēlojuši savu vainu un steidzas sadarboties, taču pašvaldība apsver iespēju vērsties pret tiem tiesā, raksta «Diena».

Kā ziņo laikraksts, Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs neslēpj, ka abi pārtikas ražotāji jau ilgstoši pārkāpuši ar tiem noslēgtajā līgumā noteikto rūpniecisko notekūdeņu piesārņojuma līmeni, ar kuru jātiek galā attīrīšanas iekārtām.

«Līgumā noteiktie piesārņojuma līmeņi tika pārkāpti septiņas reizes, taču tos līdz attīrīšanas iekārtām atšķaidīja ar saimniecības notekūdeņiem, un iekārtas ar uzdevumu tika galā. Problēmas sākās, kad norma tika pārkāpta desmit reižu,» informējis Volfs.

Viņš norāda, ka piesārņojuma līmeņa pārkāpumi ir fiksēti. Ņemot vērā, ka juridiski piesārņojumā varētu būt vainīgs pašvaldības uzņēmums, tas atvieglos vēršanos tiesā pret praktiskajiem piesārņotājiem regresa kārtībā.

Viņš arī atklāj, ka piesārņotāji ir atzinuši un nožēlojuši savu vainu un visādi cenšas palīdzēt novērst piesārņojuma sekas un atjaunot attīrīšanas iekārtu jaudas.

Novada pašvaldības priekšsēdētājs Ēriks Lukmans «Neatkarīgajai» skaidro, ka Tukuma attīrīšanas iekārtas ir pat modernas un ar pietiekamu jaudu - līdz šim noslogotas tikai par apmēram 30%. Problēmas radījis vien paaugstinātais rūpnieciskais piesārņojums. Tādēļ, lai nākotnē novērstu šādus negadījumus, attīrīšanas iekārtām tiks pieslēgts vairāk mājsaimniecību, kuru notekūdeņi atšķaidīs rūpnieciskos, tādējādi atvieglojot darbu attīrīšanas iekārtām. Šim mērķim tikšot izmantoti Eiropas Savienības fondi.

Pašvaldības priekšsēdētājs vismaz pagaidām nelabprāt runā par valsts naudas piesaisti. Daļu izdevumu pašvaldība jau tagad segusi no savas kabatas, piemēram, ūdens analīžu veikšanu, bet tā jau bijusi paredzēta budžetā.

Krietni dārgāka esot ezera aerācija, tā izmaksājot 700 eiro dienā. Ņemot vērā, ka iekārtu izmantots vismaz līdz 3.augustam, paredzams, ka par to būs jāmaksā apmēram 16 800 eiro. No kādiem līdzekļiem to darīs, priekšsēdētājs nesteidz plānot. Par to lems, kad būs aprēķināti visi ezera glābšanā ieguldītie līdzekļi.

Jau ziņots, ka Tukuma novada pašvaldība līdz 3.augustam pagarinājusi pie Šlokenbekas dzirnavezera noteikto ārkārtas stāvokli.

Ārkārtas stāvokli Tukuma novada dome izsludināja 10.jūlijā saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas dzirnavezerā, no kura dažu dienu laikā tika izceltas četras tonnas beigtu zivju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu