Melleņu lasītāja: šovasar jau esmu nopelnījusi vismaz 500 eiro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ar melleņu lasīšanu nav iespējams kļūt miljonārei, bet zināmu iztikas naudu tā var nopelnīt. Studente Līga šovasar cenšas mežā pavadīt pēc iespējas vairāk laika, tādā veidā gan atpūšoties, gan pelnot līdzekļus mācībām. Melleņu laikā viņai izdevies nopelnīt jau vairāk nekā 500 eiro.

Līdz mellenēm aizved nejaušība

Līga sarunā ar TVNET stāsta, ka pirmo reizi melleņu lasīšanu peļņas nolūkā viņa pamēģināja pagājušajā gadā. Patiesībā tas sācies pavisam nejauši.

«Biju paņēmusi atvaļinājumu vasaras vidū, kā parasti to daru, bet pagājušajā vasarā sakrita, ka visām manām draudzenēm tajā laikā bija citas darīšanas, un tāpēc meklēju kādu interesantu nodarbošanos.

Kādā nedēļas nogalē aizbraucu uz laukiem pie vecvecākiem. Oma, kurai nu jau ir vairāk par 70 gadiem, izteica vēlmi aizbraukt uz mežu ogās. Izpildīju viņas lūgumu un aizvedu viņu līdz mežam.

Domāju - nesēdēšu taču mašīnā, kamēr oma lasa ogas. Gāju kompānijā!»
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vai pārdosi mellenes?

Pirmdienas rītā atgriezusies Rīgā, studente jau bija aizmirsusi par kopīgo ogu lasīšanu, bet nedēļas vidū viņa iedomājās aizbraukt līdz kādam Pierīgas mežam paskatīties, vai arī tajā ir kāda oga.

Mežs, uz kurieni viņa devās, vadoties pēc telefona navigācijas ieteikumiem, nelika vilties. «Tajā pēcpusdienā pielasīju divus spainīšus. Ar pirmo ražu pacienāju savas istabiņas un stāva biedrus. Jaunieši labprāt pacienājās.

Nākamajā dienā kāda meitene pajautāja, vai man vēl ir ogas. Viņa smejoties piedāvāja nopirkt. Tā kā esmu mācījusies ekonomiku, sapratu, ka ir pieprasījums, ko varu mēģināt apmierināt. Tāpēc aizbraucu vēlreiz uz to pašu mežmalu un pielasīju vēl divus spainīšus.

Lai arī daudzi domā, ka studenti ir ļoti nabadzīgi ļaudis un taupa naudu uz ēšanu, mūsdienās tā vairs nav.

Jaunās studentes ir ļoti izglītotas veselīgas ēšanas ieteikumos un daudz domā par savu figūru. Viņas pārliecinājušās, ka mellenes ar vājpiena jogurtu vai pienu rada diezgan labu sāta sajūtu un vairs neprasās smagas vakariņas.

Kopumā man nebija grūti atrast pircējas savām salasītajām mellenēm.»

Gan labā noieta dēļ, gan vēloties pēc iespējas vairāk laika pavadīt laukā un svaigā gaisā, Līga arī šovasar bieži dodas uz mežu un lasa ogas.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Par cenu var vienoties

Kad jautāju Līgai par melleņu cenām, viņa atbild visai izvairīgi: «Man nav noteiktas konkrētas cenas. Istabiņas biedrenei nekad nepārdodu par tādu cenu kā cita kursa puspazīstamai meitenei. Par cenu vienojamies individuāli.»

Meitene gan neslēpj, ka šogad ar melleņu lasīšanu izdevies nopelnīt vismaz 500 eiro.

Tiesa, lai šādu summu nopelnītu, jālasa visai veikli un bez čammāšanās.

Vai 500 eiro otrā kursa studentei ir liela naudas summa?

«Ja rēķina, ka mācību gada maksa ir vairāk nekā tūkstotis, tad mani nopelnītie 500 eiro ir nieks vien. Bet, ja rēķina, ka par šo naudu var iztikt diezgan ilgu laiku, tad šī nauda rudenī ir labs atspaids. Mana mamma nav pārāk turīga un tāpēc nevar man līdzi iedot daudz naudas. Tēvs par mums vispār nerūpējas,» viņa saka.

Bet kāpēc Līga nemeklē pastāvīgu darbu, kur varētu saņemt regulāru algu un nelauzīt galvu par iztikšanu? Viņa skaidro, ka tas nav saistīts ar slinkumu: «Pirmajos divos kursos mums bija diezgan daudz lekciju, kurās bija obligāts apmeklējums. Ceru, ka trešajā kursā man paliks vairāk brīva laika un varēšu sākt meklēt īstu darbu.»

Tiesa, visu dienu pavadīt, stāvot aiz veikala letes, meitene negrib. «Man patīk darbs ar cilvēkiem, bet nevēlos visu dienu pavadīt slēgtās telpās. Tad jau labāk centīšos atrast kādu aktīvāku darbu, piemēram, iznēsāt pastu vai vadīt ekskursijas pa pilsētu.»

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kā izvairīties no melniem pirkstu galiem?

Kopumā meitene ir apmierināta ar melleņu lasīšanu, taču atklāj, ka darbam ir arī savas negatīvās puses. «Sākumā lasīju ar plikām rokām, bet tad ātri vien sapratu, ka melnā melleņu sula tā iesūcas pirkstu ādā, ka to nekādi nevar dabūt tīru.

Jau pagājušās vasaras beigās lielveikalā nopirku ogu lasāmo ķemmi, bet tā izrādījās pilnīgs štrunts.

Palūdzu omai, lai viņa pameklē savu jaunības dienu ogu ķemmi.

Īstenībā man ar to veicas daudz labāk, lai arī tā ir diezgan smaga.»

Līga novērojusi, ka gandrīz visas meitenes (jaunās meitenes ir viņas galvenās pircējas) ir gatavas piemaksāt, lai tikai ogas būtu tīras, bez lapiņām, kātiņiem un sūnām.

«Rīgas meitenes ir diezgan izvēlīgas, nevēlas netīras un nesmukas ogas, tāpēc esmu nopirkusi vizuāli pievilcīgas kartona kastītes, kur glīti saberu salasītās ogas.»

Sēnēs neredz perspektīvu

Kad ieminos par sēņošanu, Līga saka, ka uz to skatās visai skeptiski. «Neesmu droša, ka studenti ir lieli sēņu ēdāji. Arī man sēnes ne visai garšo. Tāpēc pagaidām ar sēņu lasīšanu neesmu aizrāvusies,» viņa saka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu