Lucavsalā attīstīs mazdārziņus, atpūtas zonu un stāvparku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lucavsalu plānots attīstīt, nodalot trīs zonas - ģimenes dārziņu zonu, zaļo atpūtas zonu, kurā tiek rīkoti dažādi pasākumi, un zonu, kurā ierīkos «park and ride» autostāvvietu.

Attīstības konceptu ceturtdien sēdē pārrunāja Rīgas pašvaldībā izveidota darba grupa Lucavsalas attīstības un izmantošanas mērķu izvērtēšanai.

Turpmāko mēnešu laikā darba grupai būs jāvienojas par minēto zonu robežām.

Darba grupā iekļauti pārstāvji no atbildīgajām pašvaldības struktūrām - Rīgas domes Pilsētas attīstības un Īpašuma departamenta, Satiksmes departamenta, Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Pārdaugavas izpilddirekcijas, kā arī dabas aizsardzības organizāciju un Lucavsalas biedrību pārstāvji. Aizvadītajā ceturtdienā grupa bija sanākusi uz pirmo sēdi.

Ģimenes dārziņu zonu Lucavsalā plāno noteikt tuvāk piekrastei. Paredzēts arī izstrādāt striktākus nomas un lietošanas noteikumus

nolūkā veidot sakārtotu teritoriju, kā arī no 2016.gada pagarināt dārziņu nomas līgumus uz trīs un pieciem gadiem.

Organizācijas «Vides aizsardzības klubs» vadītājs Arvīds

Ulme sēdē izteica pateicību par lēmumu Lucavsalu nepārdot, kā arī skaidroja, ka ir svarīgi šo teritoriju saglabāt zaļu

- neizcērtot kokus, kur tas tik tiešām nav nepieciešams. Tāpat viņš skaidroja, ka teritorijā būtu nepieciešami plašāki ceļi, lai varētu piebraukt ar auto, kā arī rosināja padomāt par, piemēram, mazdārziņu izmantošanas noteikumiem, lai samazinātu nekopto dārziņu skaitu. Tāpat viņš aicināja noteiktu teritoriju piedāvāt lietošanai jauniešu organizācijām Rīgā.

Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs informēja, ka līdz gada beigām plānots pabeigt Lucavsalas ielas - no Mūkusalas apļa līdz parkam - projektēšanu. Plānots ieklāt asfaltu, izbūvēt ietves un lietusūdeņu kanalizāciju.

Tikmēr ģimenes dārziņu apvienības

«Jumpravsala» pārstāve Rasma Griņa skaidroja, ka svarīgi ir ierobežot dārziņu nomnieku patvaļību

- aizliegt izcirst kokus vai izbūvēt, piemēram, futbollaukumu. Viņa skaidroja, ka ģimenes dārziņus iznomā galvenokārt tāpēc, lai varētu piekopt ekoloģisku un zaļu dzīvesveidu.

Tāpat Griņa vērsa domes priekšsēdētāja Nila Ušakova uzmanību uz lielo atkritumu apjomu mazdārziņu zonā, ko Jumpravsalas vadītājas spēkos nav izvest. Ušakovs skaidroja, ka meklēs situācijas risinājumu.

Biedrības «Lucavsalas biedrība» pārstāvis Jāzeps Bikše norādīja uz kriminogēno situāciju nekoptajā mazdārziņu daļā, biedrības jauniešiem iepriekš nereti nācies vērsties policijā par dažādām nekārtībām. Viņš norādīja uz teritorijas uzraudzības un biežākas apsekošanas nepieciešamību.

Ušakovs uzsvēra, ka nekoptās teritorijas tiks sakārtotas.

Organizāciju pārstāvji arī izteica priekšlikumu apdomāt vienotu dārziņu un māju apdares formātu. Tam iebilda Griņa, skaidrojot, ka dārziņu nomnieki nav situēti, kā arī uzsverot, ka dažādība, kas vērojama mazdārziņu teritorijā, ir interesanta, un tā būtu jāsaglabā.

Tāpat organizāciju pārstāvji norādīja, ka

pieprasījums pēc mazdārziņiem ir liels, un izpilddirekcijā trūkst iniciatīvas un cilvēkresursu, kas dārziņus ierādītu un iznomātu.

Ušakovs atbildēja, ka izpilddirekcijas kapacitāte tiks paaugstināta.

Pārdaugavas izpilddirekcijas izpilddirektors Valērijs Koķis klātesošajiem pastāstīja, ka

Lucavsalā pieejami vairāk nekā 1600 dārziņi, no kuriem līdz 500 ir iznomāti. Maksa par dārziņu gadā nepārsniedzot 20 eiro.

Patlaban visi līgumi noslēgti uz periodu līdz oktobra beigām.

Darba grupa vienojās, ka pašlaik līgumi par dārziņu nomu vēl tiks slēgti uz gadu, bet no 2016.gada tos plānots pagarināt.

Nosakot Lucavsalas teritoriju robežas, nākotnē tiks veikti attiecīgi grozījumi pilsētas teritoriālajā plānojumā. Ušakovs darba grupas pārstāvjus aicināja arī pārdomāt, kas maināms, lai atvieglotu piekļūšanu Lucavsalai - vai būtu nepieciešami papildinājumi transporta pieturvietām vai gājēju pārejām.

Domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) aicināja apsekot Lucavsalu, lai varētu definēt, kura teritorijas daļa būtu uzskatāma par sakārtotu un kura - par nekoptu. Tāpat viņš informēja, ka

domes sēdē 25.augustā tiks skatīts jautājums par domes lēmuma, ar kuru tika nolemts pārdot Lucavsalu, atcelšanu.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldība izlēmusi tomēr nepārdot Lucavsalu. Kā sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Ušakovs, viņš ir gatavs atzīt, ka lēmums izsolē pārdot pašvaldībai Lucavsalā piederošos zemesgabalus 103 hektāru platībā nav bijis no tiem labākajiem. Līdz ar to pērn 8.jūlijā pieņemtais Rīgas domes lēmums par īpašuma izsoli tiks atcelts, apliecināja Ušakovs.

Pašlaik pašvaldība sakārto Lucavsalas teritoriju tās dienvidu daļā, ko plānots iekārtot kā zaļu atpūtas zonu. Šajā teritorijā regulāri notiek arī dažādi kultūras un aktīvās atpūtas pasākumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu