Ar speciāla kalkulatora palīdzību iespējams izmērīt dzīvesveida ietekmi uz Baltijas jūru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Pasaules Dabas fonds (PDF), sadarbojoties ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas vides un izglītības speciālistiem, radījis kalkulatoru, ar kura palīdzību iespējams izmērīt dzīvesveida ietekmi uz Baltijas jūru, informēja PDF pārstāve Sabīne Brice.

Ar Baltijas jūras kalkulatoru iespējams izprast mājsaimniecību ietekmi uz Baltijas jūras aizaugšanu, kā arī saņemt padomus, kas ļauj šo ietekmi mazināt. Kā norāda PDF, viena no Baltijas jūras ekoloģijas problēmām ir pastiprināta tās aizaugšana ar ūdensaugiem un šis process bija novērojams arī šajā vasarā. Tās rezultātā plašus jūras apgabalus smacē ziedošās aļģes, kas samazina ūdens caurredzamību un iznīcina sugas.

PDF jūras programmas vadītājs Ingus Purgalis skaidro, ka jūras aizaugšanu izraisa liels apjoms vielu, kas ik gadu nonāk Baltijas jūrā. Tas apdraud ne tikai Baltijas jūras ekoloģisko stāvokli, bet mazina arī reģiona labklājību. Izveidotais rīks ļaus ikvienam iedzīvotājam praktiski aprēķināt un padziļināti izprast to, kā tādas ikdienišķas lietas kā pārtikas, mājokļa vai transporta izvēle ietekmē Baltijas jūras veselību.

Latvijā jūras eitrofikācijas kalkulators tiks piedāvāts izglītības iestādēm kā palīgs vides mācību stundās. Kalkulators atrodams PDF mājaslapā «www.pdf.lv/jura».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu