Speciālisti brīdina: pakāpeniski pieaug ērču aktivitāte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti brīdina, ka šogad ērču aktivitātei pēc vasaras krituma atkal vērojama rudens pieauguma tendence, ir palielinājies arī sīko un grūti pamanāmo ērču (nepieaugušo attīstības stadiju) blīvums.

SPKC aicina sēņotājus, ogotājus un ikvienu, kurš uzturas brīvā dabā, būt piesardzīgiem.

SPKC dati liecina, ka līdz 1.septembrim kopumā reģistrēts 81 ērču encefalīta gadījums, kas ir par sešiem gadījumiem vairāk nekā pērn šajā periodā, 282 Laimas slimības gadījumi, pērn - 224, bet ar ērlihiozi reģistrēti 15 saslimšanas gadījumi, kas ir divreiz vairāk nekā pagājušajā gadā.

SPKC informē, ka aptuveni 10% no Latvijas iedzīvotājiem ir vakcinējušies pret ērču encefalītu. Vakcinācijas intensitāte pieauga 2000.gadu sākumā, un augstākie rādītāji bija novērojami 2007.-2009. gadā. Pēdējos gados vakcinēšanās intensitāte samazinājās, un pārsvarā iedzīvotāji revakcinējas, nevis sāk vakcināciju.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, tāpēc, lai neinficētos ar boreliozi jeb Laimas slimību un ērlihiozi, dodoties brīvā dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs.

Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā (garākā zālē arī augstāk), tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu tikt zem apģērba.

Sēņojot un ogojot ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas, lai pēc iespējas ātrāk tās varētu notraukt, bet kā papildu līdzekli vēlams izmantot arī repelentus ērču un odu atbaidīšanai, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots.

Pārnākot mājās no sēņošanas, ogošanas vai pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču. Tāpat jāpārbauda bērni un mājdzīvnieki. Jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar noplūktām puķēm un zariem.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu vislabāk uzticēt ārstniecības personai, tomēr gadījumos, kad tas nav iespējams, pirms ērces izvilkšanas ar spirtu vai degvīnu jādezinficē vieta, kur tā piesūkusies, tad ar pinceti jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk snuķītim un, cenšoties nesaspiest, tā jāizvelk, lēni izceļot, ar vienmērīgu un rotējošu kustību. Var izmantot diega cilpu - to apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, ērci izņem.

Lai mazinātu inficēšanās risku ērces izņemšanas laikā, vēlams uzvilkt gumijas cimdus, bet, ja to nav, jādezinficē rokas pirms un pēc manipulācijas.

SPKC atgādina, ka valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu notiek 27 Latvijas novados, kur pēdējo piecu gadu laikā konstatēta augstākā saslimstība ar ērču encefalītu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu