15 ES valstīs, tostarp arī Latvijā, aizliegts kultivēt ĢMO

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

15 no 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp Latvija un Lietuva, ir aizliegušas ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) kultivēšanu visā savā teritorijā vai tās daļā, paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Sestdien ir pēdējais termiņš, līdz kuram ES dalībvalstis var paziņot par ģenētiski modificētu augu kultivēšanas ierobežošanu vai aizliegšanu savā teritorijā, tādējādi nepievienojoties jauniem ES likumiem par ĢMO.

Šogad pieņemti ES tiesību akti paredz, ka ES dalībvalstis drīkst ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to ir atļāvusi ES.

ĢMO kultivēšanu savā teritorijā ir pilnīgi aizliegušas Austrija, Bulgārija, Francija, Grieķija, Horvātija, Itālija, Kipra, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ungārija un Vācija.

Beļģija ir aizliegusi ĢMO kultivēšanu Valonijas reģionā, bet Lielbritānija to aizliegusi Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā.

ES līdz šim ir atzinusi par nekaitīgiem vairāk nekā 70 ģenētiski modificētus produktus, tostarp cilvēku pārtiku, lopbarību un grieztas puķes.

ĢMO ir dzīvie organismi, kas pārveidoti ar citu organismu gēniem. Izplatītākie ģenētiski modificētie augi galvenokārt ir soja un kukurūza, taču pašlaik pasaulē pārtikā jau plaši izmanto arī ģenētiski modificētus rīsus un rapsi. Pašlaik ES gan atļauta tikai vienas ģenētiski modificētas kukurūzas šķirnes audzēšana.

Dažas ES valstis ir nobažījušās, ka ģenētiski modificēta pārtika var radīt potenciālus draudus cilvēku veselībai un ietekmēt vietējās lauksaimniecības produkcijas reputāciju un integritāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu