Automātisko laistīšanas sistēmu ieziemošana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dienām kļūstot vēsākām un koku lapām sākot krāsoties, noprotam, ka ir iestājies rudens. Ko darīt ar laistīšanas sistēmu, kad pārtraukt laistīt, kad ieziemot? Kā izrādās lielai daļai cilvēku nav skaidrības šajos jautājumos. Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz Sia Jaunbērzi AF projektu vadītājs Artūrs Strancis:

Vai ir nepieciešams laistīt augus rudenī?

Tas pirmkārt atkarīgs no augu veida. Daudzgadīgie un mūžzaļie augi šajā periodā gatavojas ziemas aukstumam, uzkrājot attiecīgās barības vielas. Mitruma trūkums šajā periodā var ietekmēt ziemcietību pat līdz 70%. Sevišķi tas ietekmēs jauniestādītos augus. Tas būtu jāņem vērā ieziemojot automātiskās laistīšanas sistēmas. Ūdeni nevajadzētu atslēgt par ātru, it īpaši, ja pieturās silts un sauss laiks.

Foto: Publicitātes foto

Kad ieziemot dārza laistīšanas sistēmas?

Šajā ziņā jāizvērtē augu veidi, vai tie vēl būtu jālaista, kā arī diennakts temperatūra un prognozes. Lapu kokaugiem veģetācija būtiski samazinās jau pie 100C. Ja neesat ieziemojis pirms īslaicīgām nakts salnām, par to vēl nebūtu jāuztraucas. Parasti laistīšanas sistēmas mezgli atrodas ierakti zemē un nelielas nakts temperatūras pazemināšanās zem nulle grādiem, nenodarīs sistēmai nekādus bojājumus. Tuvojoties pastāvīgam salam, jāveic laistīšanas sistēmas ieziemošana.

Foto: Publicitātes foto

Kā ieziemot automātisko laistīšanas sistēmu?

Laistīšanas sistēmas ieziemošanu ieteicams uzticēt speciālistiem, kas profesionāli parūpētos par sistēmas drošību ziemā. Ieziemojot nepieciešams veikt sekojošas darbības:

  • Noslēgt padeves ūdensvadu, izlaist spiedienu no sistēmas

  • Izvadīt ūdeni no cauruļvadiem u.c. mezgliem ar gaisa kompresoru u.tml.

  • Pārliecināties vai kādā no sasalstošiem mezgliem nav palicis ūdens, kā arī nodrošināties, lai nejauši netiktu atjaunota ūdens padeve rudens vai ziemas periodā.

    Publicitātes foto

Atsevišķās sistēmās ūdens izvadīšanai var būt paredzēti automātiski drenāžas vārsti. Tomēr pēdējā laikā šādi vārsti tiek izmantoti retāk, ņemot vērā ūdens kvalitātes problēmas, kuru dēļ tie var arī nenostrādāt. Tādēļ drošāk sistēmu izpūst ar atbilstošas ražības gaisa kompresoru.

Foto: Publicitātes foto

Problēmas nepareizi ieziemojot laistīšanas sistēmu.

Galvenās kļūdas nepareizai ieziemošanai ir vāji izpūsta laistīšanas sistēma, ūdens klātbūtne sadales mezglos, sūknī, u.tml. Problēmas parasti parādās pie sistēmas iedarbināšanas un pārbaudes pavasarī. Šajā gadījumā nākas nomainīt bojātās detaļas, pārrakt piegulošo zālienu, bet augi šajā periodā var ciest no mitruma trūkuma.

Foto: Publicitātes foto

http://www.laistisanas.lv/ieziemosana

Laistīšanas sistēmas ieziemošana parasti aizņem no 1-4 stundām, atkarībā no sistēmas lieluma.

Foto: Publicitātes foto

Laistīšanas sistēmas ieziemošanas cenas skatīt šeit http://www.laistisanas.lv/ieziemosana

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Sia Jaunbērzi AF speciālisti strādā jau kopš 2000. gada, nodrošinot laistīšanas sistēmu projektēšanu, ierīkošanu un apkalpošanu, kā arī pilnu labiekārtošanas spektru no projektēšanas līdz labiekārtotam dārzam,skatīt šeit http://c/lv/

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu