Koalīcija konceptuāli atbalsta nešķiroto atkritumu tarifu palielināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Koalīcija konceptuāli atbalsta nešķiroto atkritumu tarifu palielināšanu, lai uzlabotu šķiroto atkritumu vākšanas infrastruktūru.

Koalīcijas partijas kopumā piekrīt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK valdes locekļa Imanta Parādnieka rosināto izmaiņu dabas resursu nodokļa jautājumā tālākai virzībai, pirmdien pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem apstiprināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Paredzēts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija attiecīgos grozījumus virzīs parastā kārtībā caur Ministru kabinetu, norādīja Straujuma.

Pašvaldībām ir pretrunīgi viedokļi šajā jautājumā, tāpēc vēl esot gaidāma liela diskusija.

Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze norādīja, ka jāļauj ar grozījumiem iepazīties gan iedzīvotājiem, kam varētu celties tarifs, gan atkritumu apsaimniekotājiem un ražotājiem, uz kuriem tas attiecas.

Parādnieks aģentūrai LETA skaidroja, ka izmaiņas paredzētu, ka par nešķiroto atkritumu nodošanu nodoklis pieaugtu līdz 22 eiro tonnā. Pašlaik par nešķirotu sadzīves atkritumu nodošanu nodoklis esot 12 eiro tonnā, savukārt par nešķirotu celtniecības atkritumu nodošanu nodoklis esot 21,54 eiro tonnā. Abus nodokļus iecerēts izlīdzināt, lai nenāktos saskarties ar pašreiz vērojamiem gadījumiem, kad celtniecības atkritumi tiek nodēvēti par sadzīves atkritumiem.

Sadārdzinājums mājsaimniecībām, kurām būs nešķirotie atkritumi, pēc attiecīgajām izmaiņām varētu būt 0,75 eiro mēnesī,

taču šīs izmaiņas ļaus iedzīvotājiem bez maksas piekļūt plašākai infrastruktūrai, nododot sašķirotos atkritumus, piemēram, papīru, plastmasu un metālu, skaidroja politiķis. Izmaiņu mērķis ir veicināt to, lai iedzīvotāji šķirotu atkritumus un tie tiktu otrreiz pārstrādāti.

Attiecīgie grozījumi paredzēs, ka mājsaimniecībām, kas šķiro atkritumus, izdevumi šajā jomā samazināsies, jo par šķirotiem atkritumiem nebūs jāmaksā, pauda nacionālās apvienības valdes loceklis. Palielinot dabas resursu nodokļa likmi, tiks nodrošināti ieņēmumi šķirošanas sistēmai, tādējādi nešķiroto atkritumu īpatsvars varētu samazināties, prognozēja Parādnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu