Paplašināts «Zaļajā» un «Bordo» karotītē iekļaujamo produktu klāsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai iespējami vairāk ražotāju varētu piedalīties pārtikas kvalitātes shēmās jeb «Zaļajā karotītē» un «Bordo karotītē», tiek paplašināts shēmā iekļaujamo produktu klāsts, paredz valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par pārtikas kvalitātes shēmu prasībām.

Turpmāk pārtikas kvalitātes shēmās būs iekļauti arī svaigi un mizoti kartupeļi un citi dārzeņi, skābēti un sālīti dārzeņi, kafija, tēja un manna.

Daži kvalitātes prasību rādītāji ir precizēti, piemēram, pienam - sasalšanas punkts, gaļai - tauku un saistaudu saturs, paaugstinātas kvalitātes prasības eļļas augu produktiem, bet papildinātas prasības - primāro produktu ražotājiem.

Savukārt, lai atbalstītu bioloģiskās lauksaimniecības shēmas dalībniekus, detalizētāk noteikta dalībnieku pieteikšanās kārtība, kā arī noteikti skaidri kritēriji bioloģiskās lauksaimniecības shēmas tirgotājiem.

Grozījumi attiecas uz vairāk nekā 1400 pārtikas kvalitātes shēmās iesaistīto dalībnieku.

Grozījumi noteikumos «Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība» stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Kā ziņots, «Zaļo karotīti» piešķir produktiem, kuri tiek ražoti Latvijā un kuriem 75% no ražošanā izmantotajām izejvielām ir vietējās. Savukārt «Bordo karotīti» piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls tiek veikts Latvijā, bet produktu ražošanai nepieciešamās izejvielas var nebūt vietējās. Produktiem, kuriem piešķirta kāda no karotītēm, ir priekšrocības valsts un pašvaldību iepirkumos.

Patlaban «Zaļā karotīte» aptver 84 ražotājus un 303 produktus, bet «Bordo karotīte» - 23 ražotājus un 152 produktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu