Aptauja: Vācieši nesteidzas kļūt «zaļi»

LETA/DPA/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai gan vairums vāciešu klimata izmaiņas uzskata par apdraudējumu, viņi nav gatavi mainīt savu līdzšinējo dzīvesveidu, liecina šonedēļ publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums «YouGov», 87% vāciešu klimata izmaiņas uzskata par cilvēces un dabas apdraudējumu, taču tikai nepilna puse no 2048 aptaujātajiem atbalsta naftas un ogļu cenas paaugstināšanu, lai segtu to radītā kaitējuma novēršanu.

Tikai 39% vāciešu cenšas taupīt elektroenerģiju, bet automašīnu izmantošanu ierobežo vien 22% respondentu.

Interesanti, ka šajā ziņā «zaļāki» ir gados vecāki vācieši. Vecuma grupā virs 55 gadiem 43% aptaujāto atzinuši, ka cenšas taupīt elektroenerģiju, kamēr vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem tādu ir tikai 35%. Savukārt savus auto lietošanas ieradumus minētajās vecuma grupās ierobežo attiecīgi 26 un 18% vāciešu.

Tajā pašā laikā attieksme pret cenu paaugstināšanu oglēm un benzīnam jauniešu vidū ir mazāk noraidoša. Vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem pret cenu paaugstināšanu iebilst tikai 44% aptaujāto, kamēr vecuma grupā virs 55 gadiem to neatbalsta 59% aptaujāto.

Jautājumā, vai klimata izmaiņas iespējams apturēt, optimistu un pesimistu skaits vāciešu vidū ir aptuveni vienāds.

39% respondentu atzinuši, ka tur neko daudz nevar darīt, kamēr 37% pauduši pārliecību, ka izredzes klimata izmaiņas apturēt tomēr pastāv.

Neskatoties uz to, aptaujā konstatēts, ka tikai katra piektā Vācijas mājsaimniecība izmanto elektroenerģiju, ko piegādā «zaļie» ražotāji.

Šajā ziņā pastāv nelielas atšķirības starp Vācijas rietumdaļu un austrumdaļu. Kamēr «zaļo» enerģiju izmanto 21% «vesīšu», starp «osīšiem» tādu ir tikai 16%.

Izšķiršanos pievērsties «zaļās» enerģijas izmantošanai lielā mērā nosaka politiskā pārliecība. Ja starp «zaļo» vēlētājiem «zaļo» enerģiju izmanto 37% aptaujāto, tad konservatīvo (CDU/CSU) elektorāta vidū tādu ir tikai 21%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu