EP deputāti iebilst pret trim ģenētiski modificētu sojas pupu šķirnēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijai (EK) jāatsauc piešķirtā atļauja lietot pārtikā un dzīvnieku barībā ģenētiski modificētās sojas pupas, kas ir izturīgas pret glifosāta herbicīdiem, trešdien pieņemtajā rezolūcijā norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, deputāti rezolūcijā uzsver, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) glifosātu klasificējusi kā «iespējami kancerogēnu vielu». Trīs ģenētiski modificētās sojas pupas, kurām EK gatavojas izsniegt lietošanas atļaujas pārtikā un dzīvnieku barībā, ir «FG72», «MON 87708 x MON 89788» un «MON 87705 x MON 89788».

EP deputāti norāda, ka

herbicīdu glifosātu, pret kuru iepriekš minētās ģenētiski modificētās sojas pupas ir izturīgas, PVO Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra pagājušā gada martā klasificēja kā cilvēkam «iespējami kancerogēnu vielu».

Tomēr Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde pagājušā gada 12.novembrī norādīja, ka vēža risks cilvēkiem no šī herbicīda ir maz ticams.

EP deputāti arī norāda, ka EK pati paudusi nožēlu, ka, kopš spēkā stājusies pašreizējā ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) atļauju piešķiršanas procedūra, lēmumus par ĢMO sugu atļaušanu EK ir pieņēmusi, nesaņemot atbalstu no dalībvalstīm. Līdz ar to

tas, kas būtu pieļaujams izņēmuma kārtā, kļuvis par normu.

EP jau pagājušā gada oktobrī iebilda pret īpašu ES tiesību aktu, ar kuru jebkura ES dalībvalsts savā teritorijā varētu ierobežot vai aizliegt ES apstiprinātas ģenētiski modificētas pārtikas vai dzīvnieku barības pārdošanu un lietošanu.

Tolaik EP deputāti pauda bažas, ka šāds tiesību akts varētu izrādīties nepraktisks vai novest pie robežkontroles atjaunošanas starp dalībvalstīm, kas ĢMO atbalsta, un tām, kas neatbalsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu