Pētījums: gaisa piesārņojums ir viens no lielākajiem riskiem veselībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gaisa piesārņojums pasaulē ik gadu izraisa 5,5 miljonu cilvēku nāvi, atsaucoties uz jaunu pētījumu, kas veikts Pasaules Veselības organizācijas projekta «Globālā slimību nasta» ietvaros, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Gaisa piesārņojums izraisa lielāku mirstību nekā alkohols, narkotikas, bads, liekais svars vai nedrošs sekss. Projekts «Globālā slimību nasta» to ierindo kā ceturto lielāko risku veselībai - aiz augsta asinsspiediena, neveselīga uztura un smēķēšanas.

Lielākā daļa pāragras nāves gadījumu, ko radījis gaisa piesārņojums, ir Indijā un Ķīnā. Bīstamāko piesārņojumu veido sīki putekļi, kas rodas, darbojoties rūpnīcām un elektrostacijām, kā arī no transporta izplūdes gāzēm un ogļu un koksnes dedzināšanas.

Pastāvīgi ieelpojot lielu daudzumu sīku daļiņu, palielinās risks iegūt sirds un asinsvadu slimības, elpošanas orgānu slimības un vēzi.

Turklāt gaisa piesārņojums iekštelpās izraisa lielāku mirstību nekā piesārņots gaiss pilsētu ielās, secināts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu