Atklāts «Lielās Talkas» mēnesis! - aicinām palīdzēt Latvijai būt zaļai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

23. martā tika atklāts «Lielās Talkas» mēnesis - laiks, kad visa Latvija īpaši gatavojas vides sakopšanai un labiekārtošanai. Šā gada Lielā Talka norisināsies 23. aprīlī vienlaicīgi visā Latvijā, un par tās vadmotīvu šogad izvēlēts sauklis «Latvijai BŪT zaļai!», tādējādi iedzīvinot Latvijas mērķi virzīties uz zaļākās valsts pasaulē statusu.

Atklājot talkas mēnesi, «Lielās Talkas vadītāja» Vita Jaunzeme izteica līdzjūtību visiem nesenajos teroraktos cietušajiem un norādīja, ka mūsdienās ir iespējams vilkt filozofiskas paralēles starp atkritumiem un pēdējā laikā tik aktuālajiem terorisma jautājumiem.

Atkritumi esot līdzīgi terorismam - tie vairojas, ir bīstami un nav prognozējams, kad un kur tie «uzsprāgs».

Vita Jaunzeme aicina kā nepiesārņot sevi ar naidu un agresiju, tā arī apkārtējo vidi ar atkritumiem: «Latvijai ir jābūt zaļai! Tā ir mana un daudzu citu cilvēku pārliecība. 2008. gadā, kad es to [red. - to, ka Latvijas mērķis ir virzīties uz zaļākās valsts pasaulē statusu] pateicu, tā bija pilnīga utopija, bet, ja pāris gadus atpakaļ mēs esam bijuši otrajā vietā, tad tā vairs nav nemaz tik liela utopija.»

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards aicina sabiedrību mainīt savu domāšanu par atkritumiem kā kaut ko lieku un nevajadzīgu, bet gan

uztvert tos kā reālu resursu, ko pārstrādājot ir iespējams radīt ko jaunu.

«Tas, kas mums šobrīd ir darba kārtībā, ir dalīt atkritumu vākšanu - tas ir gan atkritumu pārstrāde, gan atkritumu dedzināšana un izmantošana enerģētikā, kā arī atkritumu atgriešana ekonomikā,» tā Gerhards.

«Ikdienā talkot savās mājās - tā nav talka, tā ir pašsaprotama ikdienas lieta!» tā norāda Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) Attīstības daļas vadītājs Viesturs Silenieks, uzsverot, ka

Lielā Talka ir tas brīdis, kad iedzīvotājiem jādodas talkā Latvijai.

Ikdienā Silenieks iesaka pavērot un, ja iespējams, izmainīt savus ieradumus: «Piemēram, pamēģiniet kaut nedēļu šķirot atkritumus, redzēsiet, cik to jums daudz!»

Tāpat šogad «Lielā Talka» ir sākusi partnerību ar Eiropas Latviešu apvienību (ELA), kā rezultātā jau no nākamā gada Lielajā Talkā piedalīsies arī latviešu kopienas visā Eiropā. «Tuvojoties Latvijas simtgadei, mums,

Eiropā dzīvojošiem latviešiem, ir arvien lielāka vēlme parādīt to, ka Latvija mums ir svarīga ne tikai vārdos, bet arī darbos,

un kā gan to vislabāk atainot, ja ne ķeroties pie grābekļiem, lāpstām un puķu stādiem un parādot to, ka Latvija nu jau ir skaista, nobriedusi, spēcīga un lepna valsts, kura ir gatava nest savu darba tikumu un «zaļo drudzi» ārpus savām robežām,» apliecina ELA prezidija locekle Elīna Pinto.

Informējam, ka no 23. marta līdz 21. aprīļa vakaram ir iespējams piereģistrēt talkas vietu, piesakot to www.talkas.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu