«Lielās talkas» organizatori atkritumus salīdzina ar terorismu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Velkot filozofiskas paralēles, atkritumi ir līdzīgi terorismam - tie vairojas, ir bīstami un nav prognozējams, kad un kur tie «uzsprāgs», žurnālistiem norādīja «Lielās talkas» vadītāja Vita Jaunzeme.

Viņa uzsvēra, ka, lai gan mēs kā indivīdi nevaram mainīt globālo situāciju, mēs varam sākt ar savu ikdienas paradumu mainīšanu, lai «atkritumu piesārņojums mūs neterorizētu un Latvija būtu zaļa». Viņa aicināja cilvēkus nepiesārņot sevi ar naidu, dusmām un agresiju un rūpēties par apkārtējo vidi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) norādīja, ka uzskatiem par tīru vidi jākļūst par pamatvertību. Šobrīd pasaulē notiekošās klimata izmaiņas ir saistāmas ar cilvēka darbības rezultātiem - piemēslojumu un rūpniecību. Tā rezultātā rodas jauns fenomens - klimata bēgļi un klimata izraisītas karadarbības un posts.

Ministrs aicināja sabiedrību mainīt savu domāšanu par atkritumiem kā kaut ko lieku un nevajadzīgu, bet gan uztvert tos kā reālu resursu, kuru pārstrādājot ir iespējams radīt ko jaunu. «Apstākļos, kad resursu patēriņš pasaulē pieaug, bet derīgo izrakteņu - izsīkst, kļūst arvien izdevīgāk ražošanā izmantot reiz izmantotās izejvielas,» izteicās Gerhards. Tādā veidā tiktu samazinātas arī izmaksas, meklējot papildus vietas atkritumu noglabāšanai.

Gerhards izteica prieku, ka cilvēki kļūst arvien atbildīgāki pret apkārtējo vidi un pēdējos gados situācija Latvijā ir manāmi uzlabojusies - šobrīd Latvijā saražotais atkritumu skaits ir otrais mazākais Eiropā. Gerhards uzsvēra, ka ministrija vienmēr atbalstīs gan «Lielo talku», gan pasākumus, kas tendēti uz zaļā dzīvesveida popularizēšanu.

Šodien tika atklāts «Lielās talkas» mēnesis, kas būs laika periods, kad visa Latvija īpaši gatavojas vides sakopšanai un labiekārtošanai. Šogad Lielā talka norisināsies 23.aprīlī un tās sauklis būs «Latvijai BŪT zaļai!», tādējādi virzoties uz mērķi padarīt Latviju par zaļāko valsti pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu