Vairāki populāri šampūni neatgriezeniski bojā acis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Daudzās zobu pastās, dušas želejās, šampūnos un citos magāšanas līdzekļos pie sastāvdaļu saraksta varam redzēt trīs burtu savienojumu SLS. Kāds lasītājs lūdza par šo vielu pastāstīt sīkāk. Savukārt ķīmiķis norādīja, ka nātrija laurilsulfāts nodara daudz ļauna organismam.

TVNET lasītājs Jānis rakstīja: «Izsenis esam mācīti un zinām, ka «tīrība ir veselības ķīla», bet dzirdētas arī tādas tautas gudrības, kā «laba daudz nevajag», «kas par daudz, tas par skādi» utt.

Citā zemē gadījies redzēt arī tādu ledusskapja magnētiņu jeb atgādinājumu: «Tīra māja - izniekota dzīve!»

Māju tiešām varētu kopt un uzturēt vienkāršākiem līdzekļiem, bet kā veselīgi (vismaz nekaitējot veselībai) kopt ikdienā miesu?

Dzirdēts un, lasot etiķetes, nācies pārliecināties, ka milzīgajā sejas, roku ādas, matu, visa ķermeņa, zobu, arī veļas kopšanas līdzekļu piedāvājumā gandrīz nekur neiztiek bez visai parasta komponenta - SLS.

Par to daudz mazāk brīdinājumu un attiecīgi iedzīvotāju satraukuma nekā par numurētajām pārtikas piedevām, lai gan to iedarbība uz veselību ir visai salīdzināma ar šo vielu.

Lasītājs lūdza tuvāk pastāstīt par SLS, piemēram, cik tas ir kaitīgs vai nekaitīgs bērnu un grūtnieču higiēnā.

SLS ir daudzos mazgāšanas līdzekļos

Bet ķīmiķis Andris Kraņevskis portālam TVNET skaidroja, ka saīsinājums SLS nozīmē sodium lauryl sulfate (nātrija laurilsulfāts). Tā ir anjonu virsmas aktīvā viela.

Šī viela atrodas daudzās zobu pastās, dušas želejās, šampūnos un citos līdzekļos. Viela sausina, kairina ādu. Nomazgā uz ādas esošos dabīgos lipīdus, kas veic ādas aizsargfunkciju.

Sākotnēji SLS tika izmantots ierīču, mehānismu mazgāšanai.

Ķīmiķis apgalvoja, ka SLS medicīniskajos pētījumos tiek izmantots apzinātai ādas kairināšanai, lai pēc tam pārbaudītu, kā analizējamie medikamenti dziedina ādu.

SLS nodara daudz ļauna organismam

Pēc viņa teiktā, mūsu organismā SLS uzvedas šādi:

- SLS koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs, acīs.

Viela saglabājas audos ilgi un ar laiku var izraisīt bojājumus;

- SLS reaģē ar citām ķīmiskām vielām, veidojot vēzi izraisošos nitroamīnus, dioksīnus;

Vairāk informācijas

- Acu šūnas ļoti ātri absorbē SLS. Organismā šī viela iekļūst caur matu saknēm, tad nonāk acīs. Šādi SLS kavē acu darbību un attīstību, jo īpaši bērniem.

ASV Džordžijas Medicīnas koledža pētījumos konstatējusi, ka SLS neatgriezeniski bojā acīs esošos proteīnus;

Vairāk informācijas

- SLS mazina ādas aizsargspēju pret kaitīgām vielām;

- SLS sausina ādu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu