Sociālās kampaņas «Pieķer būvgružotāju!» noslēgumā sakopj mežu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Otrdien ar Krimuldas novada meža sakopšanu noslēdzās SIA «Eco Baltia grupa» sociālā kampaņa «Pieķer būvgružotāju!». Kampaņas laikā tika saņemtas 15 foto un video reportāžas no vietām, kur nelegāli ir izgāzti gan būvgruži, gan arī lielā daudzumā izmesti apģērbi, mājsaimniecības lietas un dažādi citi atkritumi. Visvairāk piegružoto vietu ir Rīgā un Pierīgā.

Māris Simanovičs, SIA «Eco Baltia grupa» valdes priekšsēdētājs: «Esam gandarīti, ka nelegālā būvgružu izgāšanas problēma ir sadzirdēta no atbildīgajām institūcijām un redzam praktisku valsts iestāžu iesaisti tās risināšanā. Sakopjot būvgružu problēmu nacionālā līmenī, mēs godam varēsim pretendēt uz Latvijas kā zaļākās valsts godu arī pasaulē. Šā gada kampaņas laikā iesūtītās fotogrāfijas no piegružotajām vietām parādīja, ka cilvēkiem ir jārada iespējas un priekšnosacījumi, lai būtu iespējas nodot atkritumus, kas rodas, piemēram, veicot mazākus remontus.»

Romāns Naudiņš, LR12 Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs: «Pirmkārt, paldies organizatoriem un uzņēmējiem, kas pievērš uzmanību šai ļoti nopietnajai problēmai – būvgružiem, kas tiek izmesti dabā un arī aprakti zem zemes. No pieredzes varu teikt, ka aprakti būvgruži, kas ir aisberga neredzamā daļa, nodara milzīgu ļaunumu gan dabai, gan arī lauksaimniekiem. Tepat netālu no Rīgas kādai fermai nācās pamest savu mājvietu, jo apraktās krāsas un citi būvniecībā izmantotie materiāli nokļuva ūdenī un govis šo saindēto ūdeni vairs nedzēra.»

Ingmārs Līdaka, LR 12. Saeimas deputāts: «Pirmkārt, ir prieks dzirdēt, ka ziņojumu par piegružotajām vietām ir mazāk. Lai līdz galam atrisinātu būvgružu problēmu, pirmkārt, no gružiem ir jāattīra cilvēku galvas. Ar likumu ir par maz, lai izskaustu dabas piegružošanu! Tāpēc savā ziņā šis ir nebeidzams process, un par dabas piegružošanas kaitīgumu ir jārunā atkal un atkal.»

Foto: Publicitātes

Jeļena Zarandija, Siguldas novada pašvaldības izpilddirektore: «Siguldas novada teritorijas lielākā daļa jeb 52% ir meži, un tieši tāpēc ir svarīgi, lai šīs teritorijas tiktu saglabātas tīras. Protams, arī Siguldas novadā ir uzņēmumi, kas negodprātīgi izmet būvgružus neatļautās vietās, tomēr jāsaka, ka siguldieši ir aktīvi un atbildīgi iedzīvotāji un paši ziņo par piegružotajām teritorijām – pēdējos trīs gados ir ziņots par desmit šādām vietām, kas pēc tam ir arī sakoptas.»

Jānis, Lazdāns, Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents: «Orientieristiem mežs ir «zaļais stadions», un tāpēc mums ir īpaši svarīgi, ko tajā redzam ikdienā. Mūsu nerakstītais likums ir, ka tur, kur esam bijuši, tur arī paši sakopjam. Tā kā 2018.gadā šeit, Krimuldas novadā, notiks starptautiskas orientēšanās sacensības, kurās piedalīsies pārstāvji no 40 valstīm, tad ir būtiski, kādu valsti mēs parādām. Un, protams, gribētos, lai tā ir sakopta un tīra.»

SIA «Eco Baltia grupa» ir pateicīga tiem iedzīvotājiem un aktīvistiem, kuri iesūtīja foto un videomateriālus no nelegālajām būvgružu izgāztuvēm! Aicinām ikvienu būt atbildīgam arī ikdienā un ziņot par šādām izgāztuvēm gan mobilajā aplikācijā «Vides SOS», gan policijai.

Kampaņas «Pieķer būvgružotāju!» šā gada sadarbības partneris ir Latvijas orientēšanās federācija un informatīvie partneri - LTV1 raidījums «Vides fakti», portāls «Tvnet» un «Rus.Tvnet».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu