Vai tirgū pārtikas produkti ir veselīgi? Ko pērk Saeimas deputāts?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rakstu rubrikas «Draņķvielām pa pēdām» pirmajā sērijā uzzinājām, ka radio ētera personības Toma un viņa sievas Lauras Grēviņu ģimenes ledusskapja saturs ir teju perfekts, bet otrajā - kopš uzņēmēja Linda ir precējusies ar ārstu Hosamu Abu Meri, ģimenes ēdienkartē ir ienākusi libāņu virtuve. Šoreiz kopā ar Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru devāmies uz Centrāltirgu, kur vismaz vienu reizi nedēļā kāds no Bondariem iepērk pārtikas produktus visai ģimenei. Noskaidrosim, kādi ir viņu pārtikas produktu iegādes paradumi un ko par to domā mūsu eksperts, fitnesa un veselīga dzīvesveida treneris Matīss Bārtulis.

Kad TVNET jautā Mārtiņam par ģimenes iepirkšanās paradumiem, viņš smaidot atzīst, ka jāpērk ir daudz, jo ģimene taču kupla, turklāt katram savs dienas grafiks, tādēļ dažkārt sanāk gatavot katram atsevišķi. Tomēr ēšanas tradīcijas visiem ir kopīgas, ģimenei ļoti patīk kvalitatīvs ēdiens, kas gatavots no visas sirds. Saeimas deputāts Mārtiņš un viņa sieva māksliniece Ieva pieturas pie pārbaudītām vērtībām, un katrs produkts tiek iegādāts konkrētā vietā, pie konkrēta pārdevēja. Uz tirgu kāds no ģimenes, visbiežāk tas ir pats Mārtiņš, dodas apmēram reizi nedēļā, un pirms tam ģimene kopīgi sastāda sarakstu ar nepieciešamajiem produktiem, gan lai nekas netiktu aizmirsts, gan arī lai netiktu nopirkts kas lieks. Ar sarakstu Mārtiņa rokās ejam uz tirgu.

Pirms dodamies iepirkties, Mārtiņš uzreiz dod praktiskus padomus – lietot groziņu uz riteņiem ērtākai pirkumu pārvietošanai un paņemt līdzi skaidro naudu, jo bez tās tirgū nu nekādi nevarēs iztikt.

Saknes

Tā kā Bondaru ģimenei tirgū jau ir izstrādāts maršruts un pirmie vienmēr tiek iepirkti smagākie produkti, dodamies pēc kartupeļiem, burkāniem un bietēm. Mārtiņš izvēlas kartupeļus «Vendija», kas nav ne pārāk cieti, nedz arī pārāk miltaini, jo vienai meitai patīk gatavot kartupeļus frī, bet sievai - kartupeļu biezputru. Tad tiek izvēlēti Latvijas burkāni un bietes, ko ģimene plāno cept krāsnī.

Foto: TVNET

Eksperta komentārs:

Kartupeļi latviešu virtuvē ir klasika, bet svarīgs jautājums ir, cik bieži tie tiek lietoti uzturā. Kartupeļos ir daudz cietes, kas ietekmē organisma vidi, kā arī tajos nav daudz šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu. Ir labi, ja tos ēd reti un mazos daudzumos. Burkāni ir lieliska uzkoda. Bet principā es burkānus un bietes liktu vienā groziņā, tajos ir diezgan daudz cukura. Ēdot šos produktus, ir jāievēro samērība.

Piena produkti

Tālāk dodamies uz piena produktu stendu, kur Mārtiņš nopērk krējumu, biezpienu un kilogramu sviesta, kas pārsvarā tiek izmantots cepšanai.

Foto: TVNET

Eksperta komentārs:

Mūsdienās pārsvarā piena produkti tiek taisīti no pasterizēta piena, līdz ar to tur nav to baktēriju, kas palīdz kuņģim šo produktu sagremot. Piena negatīvā īpašība ir tā, ka tas veicina iekaisuma procesu organismā. Savukārt sviestā ir ļoti daudz piesātināto taukskābju. Mans ieteikums ir lietot kokosriekstu eļļu. Arī šeit jāpiebilst, ka produkti ir jālieto samērīgi; it īpaši, ja mēs paskatītos, cik daudz piena produktu ir Latvijas iedzīvotāju ledusskapjos, - tur līdz samērībai ir tālu.

Salāti

Tad ejam pirkt divas lielas lapu salātu galviņas un sarkanos sīpolus.

Foto: TVNET

Eksperta komentārs:

Es izvēlētos pirkt spinātus salātlapu vietā, jo spinātos ir maksimāli daudz vērtīgu vielu, kuras var uzņemt, apēdot vien saujiņu spinātu. Ja tos termiski apstrādā, tie strauji zaudē savu uzturvērtību, tos var nedaudz aptvaicēt, bet labāk ēst svaigus.

Žāvēta cūkgaļas krūtiņa

Mārtiņam jautājām, vai tiešām viņš vienmēr tik veselīgu pārtiku pērk? Vai tad kaut ko neveselīgu nekad nekārojas? Izrādās, ir viens produkts, kas nav sarakstā, bet ko viņš labprāt nopirktu gan. «Nākamnedēļ es no saldētavas izvilkšu vienu mežacūkas kāju un mēs gatavosim cepeti!» aizrautīgi stāsta Mārtiņš. Lai cepetis būtu gardāks, tam Bondari apliks žāvētu cūkgaļas krūtiņu. Kas par to sakāms mūsu veselīga dzīvesveida speciālistam?

Foto: TVNET

Eksperta komentārs:

Ar žāvētiem produktiem nevajadzētu aizrauties. Žāvēta un kūpināta gaļa satur ievērojamu daudzumu kancerogēnu vielu, kas rada stresu kuņģim. Ir pieņemami šādu gaļu lietot uzturā kā piedevu nelielos daudzumos vienu reizi ilgākā periodā. Bet tam noteikti nevajadzētu būt kā ēdiena galvenajam gaļas produktam.

Kur pārējie pārtikas produkti?

Pamanījām, ka tirgū netiek iepirkti tādi aktuālie pārtikas produkti kā tomāti, gurķi un olas. Kā arī, ja neskaitām žāvēto cūkgaļas krūtiņu, tad kur palika gaļa? Izrādās, ka visiem šiem produktiem Bondaru ģimene ir iecienījusi citas pārtikas iepirkšanas vietas. Piemēram, olas viņi cenšas pirkt no mājražotājiem, tomātus eko pārtikas veikalos, bet gaļu dažkārt Mārtiņš dodas medīt pats.

Secinājumi

Veselīga dzīvesveida treneris Matīss Bārtulis atzīmē, ka pirmā labā lieta, ko ievēroja, ir nepieciešamo pārtikas produktu saraksta veidošana: «Tie cilvēki, kuri neplāno, tie principā ieplāno, ka viņiem kaut kas neizdosies!» Tādēļ Matīss iesaka arī citiem sekot šim piemēram. Tomēr pēc iepirkšanās Mārtiņš secina, ka vienu produktu no saraksta ir aizmirsis iegādāties: «Es kefīru nenopirku, bet to tad es lielveikalā nopirkšu.»

Par šīs dienas iepirkumiem veselīga dzīvesveida treneris atzīst, ka pirkumi ir labi, piebilstot gan, ka objektīvāk varētu visu novērtēt, ja redzētu, kādi pārtikas produkti tiek iegādāti pārējās iepirkšanās vietās, lai saprastu, vai ēdienreizes ir sabalansētas. Tāpat arī Matīss uzslavē tirgu kā pārtikas produktu iepirkšanas vietu: «Izvēle šeit tiešām ir citādāka nekā lielveikalos. Šeit ir iespēja izvēlēties sezonālus produktus.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu