Vai izmetam naudu, pērkot dārgo olīveļļu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai olīveļļa tik tiešām ir veselīgāka par citām eļļām? Kuru eļļu vislabāk iegādāties? Uz šiem jautājumiem portāls TVNET meklēja atbildes, dodoties uz veikalu kopā ar sertificētu uztura speciālisti Baibu Grīnbergu.

Grīnberga skaidroja, ka pirmā spieduma auksti spiesta jeb «extra virgin» olīveļļa ir viens no cilvēka veselībai labvēlīgākajiem taukvielu avotiem.

«Taukskābju ziņā šāda olīveļļa ir augstvērtīga. Tajā ir arī daudz dažādu bioloģiski aktīvu vielu, kuru esamību var noteikt arī pēc eļļas garšas,» viņa teica, piebilstot, ka

pirmā spieduma olīveļļa atstāj labu iespaidu uz jebkura cilvēka veselību.
Vislabāk iegādāties "Extra Virgin" olīveļļu
Vislabāk iegādāties "Extra Virgin" olīveļļu Foto: TVNET

Taču būtu jāzina, ka eļļa, uz kuras iepakojuma rakstīts «pomace», nav pirmā spieduma eļļa, bet iegūta no olīvu izspaidām, kas palikušas pāri pēc pirmās spiešanas.

«Pomace» olīveļļas vērtība ir krietni zemāka nekā «extra virgin» olīveļļai.

Ja vien iespējams, labāk izvēlēties «extra virgin» eļļu, ko var mēģināt lietot mazākos daudzumos.

Bieži dzirdēts, ka ļaudis «extra virgin» eļļu lieto salātiem un citos svaigos ēdienos, bet «pomace» eļļā cep dažādus pārtikas produktus. Tā var darīt, bet uztura speciāliste tomēr iesaka arī cepšanai izvēlēties «extra virgin» eļļu, sekojot līdzi, lai eļļa un ēdiens netiek dedzināts. Nevienu eļļu nav ieteicams pārkarsēt.

"Pomace" olīveļļai labāk iet ar līkumu
"Pomace" olīveļļai labāk iet ar līkumu Foto: TVNET

Trīs veidu taukskābes

Viņa vērsa uzmanību, ka visās eļļās ir trīs veidu taukskābes: piesātinātās taukskābes, mononepiesātinātās taukskābes un polinepiesātinātās taukskābes.

Piesātinātās taukskābes ir vismazāk vērtīgās taukskābes, bet labi, ka eļļās parasti to ir salīdzinoši maz. Izņēmums ir atsevišķas augu eļļas jeb tauki – palmu kodolu eļļa, kokosriekstu eļļa un šī sviests, kuros ir augsts piesātināto taukskābju saturs. Pamatā taukskābes atrodamas dzīvnieku taukos.

Jo eļļā ir vairāk mononepiesātināto taukskābju, jo eļļa ir stabilāka, kā arī gaismas un karstuma izturīgāka.

Ja eļļā ir daudz mononepiesātināto taukskābju, tajā var cept dažādus pārtikas produktus.

Saulespuķu eļļā un vīnogu kauliņu eļļā mononepiesātināto taukskābju ir daudz mazāk, tāpēc tajās nav ieteicams cept.

Augu eļļu klāsts veikalos ir ļoti plašs, tāpēc dažkārt var būt sarežģīti izvēlēties piemērotāko un veselīgāko eļļu
Augu eļļu klāsts veikalos ir ļoti plašs, tāpēc dažkārt var būt sarežģīti izvēlēties piemērotāko un veselīgāko eļļu Foto: TVNET

Tumša stikla pudele

Domājot par eļļu uzglabāšanu, labāk izvēlēties tumšā stikla pudelē vai skārda bundžā iepildītu eļļu, jo tā būs vērtīgāka par gaišā plastmasas pudelē ielietu eļļu.

«Plastmasa ļoti draudzējas ar taukiem. Tauki mīl plastmasu, un plastmasa mīl taukus.»

Tauki var «izvilkt» no plastmasas dažādas kaitīgas vielas, kam piemīt hormoniem līdzīga aktivitāte.

Par iepakojumu īpaši jādomā, izvēloties linsēklu eļļu. Tā ir ļoti veselīga, taču nestabila eļļa, ar ļoti augstu polinepiesātināto taukskābju saturu. Nevajadzētu pirkt linsēklu eļļu, kas pildīta caurspīdīgā plastmasas pudelē.

Labāk, ja eļļa pildīta tumšā stikla pudelē, nevis caurspīdīgā plastmasas pudelē
Labāk, ja eļļa pildīta tumšā stikla pudelē, nevis caurspīdīgā plastmasas pudelē Foto: TVNET

Arī sezama, valriekstu, kā arī citu sēklu un riekstu eļļas nevajadzētu karsēt. Daudz vērtīgāk būs, ja tās lietos svaigā veidā. Daļa cilvēku cepšanai iecienījuši vīnogu kauliņu eļļu, jo tai ir neitrāla garša, tomēr šai eļļai ir augsts polinepiesātināto taukskābju daudzums, tāpēc tajā nevajadzētu cept.

«Eļļa var būt ļoti labs produkts un dot lielu ieguldījumu veselībā, bet, ja izvēlamies nepareizu eļļu un nepareizi to lietojam, mēs uzņemam vienkārši taukus bez īpašas uzturvērtības.»

Bet kuru eļļu tad lietot cepšanai? Grīnberga atbild, ka

cepšanai vispiemērotākā ir olīveļļa, kā arī rapšu eļļa.
Uztura speciāliste atzīst, ka uz dažiem iepakojumiem sastāvdaļas aprakstītas tik ļoti sīkiem burtiņiem, ka grūti pat izlasīt
Uztura speciāliste atzīst, ka uz dažiem iepakojumiem sastāvdaļas aprakstītas tik ļoti sīkiem burtiņiem, ka grūti pat izlasīt Foto: TVNET

Dažādas interesantas eļļas

Tagad veikalos var atrast arī dažādas netradicionālas eļļas, piemēram, rīsu eļļu. Gan tā, gan eļļas ar citronu, trifelēm, baziliku un citiem garšaugiem vairāk paredzētas svaigiem salātiem.

Garšaugu eļļas var viegli pagatavot mājās.

Tas ir vienkārši: jānopērk vai jāielej eļļa tumšā stikla pudelē un jāpievieno tai garšvielas un garšaugi. Eļļa iegūs patīkamu ķiploka, bazilika vai citu garšu un aromātu.

Veikalos nopērkamas arī eļļas, kurām pievienoti dažādi garšaugi
Veikalos nopērkamas arī eļļas, kurām pievienoti dažādi garšaugi Foto: TVNET

Izsmidzināmās eļļas

Uztura speciāliste saka atzinīgus vārdus par izsmidzināmajām eļļām. Šie iepakojumi īpaši piemēroti cilvēkiem, kas domā par svaru un uzņemto kaloriju daudzumu.

Parasti, smidzinot eļļu, cilvēki patērē mazāk eļļas, nekā lejot no pudeles uz pannas.

Trauku veikalos var iegādāties speciālas pudeles, kas paredzētas eļļas izsmidzināšanai.

Iegādājoties eļļas lielajās skārda kārbās, jābūt uzmanīgiem. Lai gan Eiropas dienvidu valstīs šādos iepakojumos parasti ir «extra virgin» olīveļļa, Latvijā tādās pārdod arī «pomace» eļļu.

Lielajos skārda iepakojumos mēdz pildīt gan pirmā spieduma olīveļļu, gan citas eļļas
Lielajos skārda iepakojumos mēdz pildīt gan pirmā spieduma olīveļļu, gan citas eļļas Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu