Ēriks Dreibants: Bio nenozīmē dārgāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašā Vecrīgas sirdī atrodas tāda maģiska vieta, kuras iemītniekiem un viesiem ļoti iet pie sirds savvaļas produkti. Šī vieta ir restorāns «3», un tā saimnieks – Ēriks Dreibants, viens no Latvijā pazīstamākajiem pavāriem, kas ik dienas rūpējas, lai restorānā tiktu pasniegtas dabas veltes, kuru augšanā nav iejaucies cilvēks un industrializācija. Dreibantam svarīgi ir parādīt cilvēkiem, ka «bio» nebūt nenozīmē «dārgāk».

Restorāns «3 naži», kas reiz atradies Smilšu ielā, gandrīz pirms gada ir radis gan jaunas telpas Kalēju ielā, gan jaunu nosaukumu - «3». Tā saimnieks un viens no līdzīpašniekiem ir Latvijā zināmais pavārs Ēriks Dreibants, kurš nu gatavo, vairs tikai izstrādājot jaunu ēdienkarti. Tagad viņa rūpes ir klienti, kuriem dāvāt savvaļas produktu ēdienus, un vēlme lauzt stereotipus, ka bio ēdiens ir ekskluzīvs un nepieejams: «Bio nenozīmē dārgāk!» tā restorāna saimnieks.

«Mūsu vīzija ir balstīta uz to, ka izvēlamies savvaļas produktus, neakcentējot, ka tie ir tikai Latvijas. Mēs ejam plašāk un lietojam ziemeļvalstu reģionā augošos produktus, no Latvijas tās pārsvarā ir meža veltes un zivis,» akcentē Dreibants, piebilstot, ka produkti tiek iegūti, nenodarot pāri planētai. Piemēram, lakši ir savvaļas augs, bet tie ir aizsargājami, tādēļ restorānā tiek pasniegti tikai tie, kas ir audzēti dārzos. Restorāna saimnieks piebilst: «Var ēst, nenodarot dabai pāri.»

Tāpat būtiska nianse, kas restorānā tiek stingri ievērota, ir produkta izmantošana «no deguna līdz astei», katrai konkrētā produkta daļai atrodot lietojumu, proti, nekad netiek iepirkta tikai zivs fileja. Ja pērk zivi, tad - veselu un tādu arī gatavo. Tas pats attiecas uz visiem pārtikas produktiem - kā gaļu, tā arī dārzeņiem.

Pielāgojoties sezonālajām aktualitātēm, restorāna ēdienkartē tiek veiktas izmaiņas vismaz reizi mēnesī. Dienas piedāvājums, kas sastāv no trīs ēdieniem, tiek mainīts reizi nedēļā. Bet tas vēl nav viss. Dreibants un viņa komanda ir parūpējušies arī par degustācijām gan visēdājiem, gan veģetāriešiem. Un ne mazāk svarīgi - nedēļas nogalēs restorānā ir iespēja baudīt vēlās brokastis.

Darbojoties šajā restorānā, vislielākais gandarījums saimniekiem ir iespēja rādīt piemēru, cik vienkārši un patīkami ir baudīt savvaļas produktus un, protams, cilvēku augošā interese par veselīgu ēdienu.

Ja arī tu piekrīti, ka produkti ir jāapēd «no deguna līdz astei», tad šī ir īstā vieta, kurp doties ciemos!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu